Bibliografie

  • Duivelstranen

Links:

Duivelstranen

Journalist G÷ran Esser en zijn vrouw Monika raken ongewild betrokken bij de gevolgen van een grote diamantroof in Moskou. Een onschuldige afspraak met een Finse zakenman is het begin van een regelrechte nachtmerrie. De Fin heeft de diamanten en zoekt een mogelijkheid om het gestolen goed te verhandelen. Esser wordt gedwongen hem daarbij te helpen. Maar er zijn meer mensen in de ban van de Ĺduivelstranenĺ, de ruwe diamanten uit de Siberische toendra. Zij schrikken niet terug voor een moord meer of minder. In Moskou, Amsterdam en Stockholm en aan de Griekse kust wordt de keiharde strijd om de kostbare edelstenen op het scherpst van de snede uitgevochten.

Boekgegevens
Titel: Duivelstranen (2000)
Auteur: ┼ke BeckÚrus
Originele titel: Djńvulens tňrar (1994)
Vertaling: Ina Sassen
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-5226-714-2
Omvang: 288 p.

Gelezen: 01-2005 / 08-2008

BOB-score 3/5

De Zweedse schrijver ┼ke BeckÚrus schreef tot nu toe drie boeken over de journalist G÷ran Esser en zijn vrouw Monika. Alleen het derde Duivelstranen verscheen in vertaling.
Duivelstranen, de bijnaam van de gele diamanten die in SiberiŰ worden gedolven. Via een overval in Moskou, een ontvoering in Stockholm, een moord in Amsterdam en een ontknoping in Griekenland raast de lezer door het boek aan de hand van het echtpaar Esser dat wordt lastig gevallen door de Russische maffia en ruwe vertegenwoordigers van de officiŰle diamant handel.
BeckÚrus gebruikt de misdaadroman om de problematiek van Rusland na de val van de muur duidelijk te maken. Grootschalige corruptie en maffia die het machtsvacuŘm opvullen terwijl de gewone Russen hier de dupe van worden.
Een thriller die door de opeenvolging van actie zich snel laat lezen maar die niet overal even geloofwaardig is.