< Börjlind - Koudvuur

Menu:

Bibliografie

Links:

Koudvuur

Op de Mekongrivier in Thailand glijdt een primitieve kano door het water. De man die erin zit is de voormalige inspecteur Tom Stilton. In zijn zak zit een foto van een onbekende man. Hij is op weg naar de zogeheten Gouden Driehoek, op zoek naar een monster. Een reis om zichzelf te verzoenen met de verschrikkelijke misdaad die hij onlangs heeft begaan.
In Stockholm heeft Olivia Rönning heel andere problemen. Een gezin is in hun auto gedood, en deze gruweldaad bracht een schok teweeg in heel Zweden. Een dader wordt gearresteerd en veroordeeld en de zaak wordt gesloten.
Maar op een dag krijgt Mette Olsäter een schokkend telefoontje. De zaak moet worden heropend en Olivia moet bewijzen dat er grote fouten zijn gemaakt.

Boekgegevens
Titel: Koudvuur (2019)
Auteur: Cilla & Rolf Börjlind
Originele titel: Kallbrand (2018)
Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: AW Bruna
EAN: 9789400507845
Omvang: 368 p.

Gelezen: 03-2019

BOB-score 4/5

Van binnenuit rotten

Koudvuur is inmiddels het vijfde deel over het duo Tom Stilton en Oliva Rönning van de hand van het Zweedse echtpaar Cilla en Rolf Börjlind. Wat het begin had moeten zijn van een korte skivakantie voor Kaj Brovall, zijn vrouw Malin en dochter Ida wordt met een vernietigende explosie een nieuw onderzoek voor Mette Olsäter en Oliva Rönning. Een laatste onderzoek voor commissaris Olsäter voordat zij met pensioen gaat. Wie was verantwoordelijk voor de aanslag op de officier van Justitie Malin Brovall?

Tom Stilton verblijft met zijn vriendin Luna in een yogaretraite bij zijn halfzus in Thailand. Een vreedzame locatie voor de worsteling die Tom voert met zijn demonen.
Olivia stuit tijdens haar onderzoek op de dichtbundel Koudvuur van Lukas Bengtsson. De dichter duikt op in het onderzoek naar de aanslag op het gezin Brovall.

Het duo Börjlind weeft diverse draden met misstanden in de samenleving door het verhaal. Terrorisme, seksuele intimidatie, pedofilie en onderdrukking van Rohingya zijn hierbij nog maar een paar onderwerpen die worden verwerkt in het verhaal dat meesterlijk wordt afgehecht. 'Van binnenuit rotten' is de subtitel van de bundel Koudvuur en kan zou zomaar kunnen worden gekoppeld aan de hedendaagse samenleving.
Stilton en Rönning bieden echter hoop, de commissaris kan met een gerust hart met pensioen.