Europa Blues

Paul Hjelm en Kerstin Holm, leden van de speciale politieafdeling voor zware internationale misdaad, werken opnieuw samen aan een zaak die zich over heel Europa vertakt. Wat hebben de bizarre executie van een man in de Stockholmse dierentuin, de verdwijning van acht illegale Oost-Europese vrouwen, de gruwelijke moord op een vermaard joods professor, en een zeer aangrijpend dagboek over nachtmerrie-achtige experimenten uit 1945 met elkaar te maken?
Langzaam komen alle losse draden samen in het onderzoek van het A-team. Maar het verleden speelt verraderlijk op: er ontpopt zich een netwerk over Europa dat teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog, en de dubieuze rol van Zweden daarin.

Boekgegevens
Titel: Europa Blues (2008)
Auteur: Arne Dahl, pseud. van Jan Arnald
Originele titel: Europa Blues (2001)
Vertaling: Ydelet Westra
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1110-6
Omvang: 381

Gelezen: 12-2008

BOB-score 4/5

Inktvisblauw

Een door roofdieren aangevreten lichaam van een Griek, acht illegale Oost-Europese prostituees die uit een asielzoekercentrum verdwijnen en het lichaam van de Duitse professor Sheinkman ondersteboven opgehangen op een Joods kerkhof in Stockholm. Wraakgodinnen toeren door Europa onder begeleiding van het door Miles Davis gespeelde een Kind of Blue.

Laat het maar aan de literair criticus Jan Arnald, de man achter het pseudoniem Arne Dahl, over om al deze gegevens samen te smeden tot een boeiende thriller. In Europa Blues het vierde van een inmiddels elfdelige reeks volgen we het A-team. Een speciaal geformeerde eenheid van de rijksrecherche die zich bezig houdt met geweldsdelicten van internationale aard. De octopus die de vrouwenhandel is geworden strekt zijn tentakels uit door heel Europa. Het is aan commissaris Jan-Olov Hultin en zijn team om uit te vinden wie achter het groepje wraakgodinnen schuilgaat dat extreem resultaatgericht bezig is om alle armen van het monster af te hakken.

Inspecteur Paul Hjelm verdiept zich in het door Sheinkman tijdens zijn verblijf in Buchenwald geschreven dagboek. Rechercheur Arto S÷derstedt onderzoekt tijdens zijn vakantie, het Noord-Italiaanse misdaadsyndicaat Ghiottone . Terwijl de verliefde politieman Gunnar Nyberg en docente Ludmilla Lundkvist zich verdiepen in de geheimen van de Oekra´ense taal en de liefde. En dit zijn nog maar een paar van de karakters die in het boek Europa Blues de revue passeren.

Arne Dahl schrijft intelligente thrillers met een licht humoristisch accent. In Europa Blues wordt het thema vrouwenhandel op een boeiende manier bij de kop gepakt. Het is voor de lezer zaak om goed bij de les te blijven want de hoeveelheid verschillende verhaallijnen en karakters is groot. Zo groot zelfs dat Arne Dahl zijn commissaris de complexiteit van deze zaak regelmatig, aan de hand van een vier kwadrantenmodel, laat uitleggen. Een zaak duister als inktvisblauw, een Kind of Blue.

EÚn van de beste Scandinavische thrillers van 2008. Vol ongeduld wordt uitgekeken naar het volgende deel Bijbelse wateren.