Bibliografie

Links:

Gevangen in het web

Vanachter zijn raam volgt de oude Johansen dagelijks het liefdesleven van de jonge en levenslustige Reidun Rosemdal. Tot Reidun plotseling op brute wijze wordt vermoord. De politie van Oslo wordt erbij gehaald en op hun zoektocht naar de moordenaar stuiten de inspecteurs Gunnarstranda en Frolich op pornografische lectuur, en dat niet alleen in de woning van de heer Johansen. Wie zijn degenen die het bed met Reidun hebben gedeeld? Welke geheimen verbergt de computerfirma, waar Reidun het laatst heeft gewerkt? En wat heeft Johansen op de dag van de moord gezien?

Boekgegevens
Titel: Gevangen in het web (2008)
Auteur: Kjell Ola Dahl
Originele titel: Dødens investeringer (1993)
Vertaling: Carla Joustra
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 90-5672-251-7
Omvang: 239p.

Gelezen: 05-2008

BOB-score 3/5

Nieuwe kleren van de keizer

In Nederland verschenen al vier boeken van Kjell Ola Dahl over inspecteur Gunnarstranda en rechercheur Frank Frølich, beide werkzaam bij de politie van Oslo. Wat tot nu toe ontbrak was het eerste deel uit de reeks en uitgeverij Signatuur heeft Dødens investeringen uit 1993 nu in een vertaling van Carla Joustra uitgebracht als Gevangen in het web.

"Op kousenvoeten mat hij maar één meter vierenzestig. Al zijn 57 jaren hadden hun sporen achtergelaten. Zijn gezicht was gerimpeld en zijn schedel bijna kaal. Slechts een klein plukje haar klampte zich nog vast. Iedere ochtend kamde hij de spaarzame haren als in een ritueel over zijn hoofd, van zijn ene naar zijn andere oor. Gunnarstranda was zich bewust van zijn treurige verschijning."
Met deze woorden zet Kjell Ola Dahl zijn belangrijkste speurder in de verf.

Inspecteur Gunnarstranda krijgt te maken met een moord op Reidun Rosendal. Een jonge vrouw die neergestoken wordt aangetroffen in haar flat en waarbij de eerste indruk is dat het slachtoffer de dader zelf heeft binnengelaten. Heeft de oude voyeur Johansen gezien wat er in het huis van Reidun heeft plaatsgevonden? Johansen wil niet echt meewerken aan het onderzoek.

Gunnarstranda verplaatst zijn aandacht naar de werkomgeving van Reidun. Al snel blijkt dat zij zeer succesvol was met het aan de man brengen van dubieuze investeringen. Een moderne versie van de nieuwe kleren van de keizer. Voor beide speurders is het onduidelijk of deze zwendel samenhangt met de moord. Maar dan valt een tweede dode. Het wordt steeds duidelijker dat Reidun regelmatig gekleed ging in des keizers nieuwe kleren.En is er sprake van een derde dode.
Zelfs een vierde dode valt te betreuren.

In 2000 schreef Kjell Ola Dahl En liten gyllen ring het tweede deel in de reeks over Gunnarstranda en Frølich waarvoor Dahl de Den gyldne revolver prijs kreeg voor beste Noorse misdaadroman. Ook dit boek dat in het Nederlands al eerder verscheen met de titel Een kleine gouden ring is nu opnieuw uitgebracht. Gevangen in het web was vijftien jaar geleden het eerste boek van Dahl en het is een behoorlijke politieroman geworden waarbij de vaste hoofdpersonen vorm worden gegeven. Maar die op het vlak van spanning niet recht evenredig is met het aantal slachtoffers en waarbij ook de plot nog beter kan zoals zichtbaar wordt in de latere delen. Soms is minder meer. Echter niet bij de kleren van de keizer.