De onzichtbare echtgenote

De Deense zakenman en voormalig marinier Marcus maakt met zijn Russische vrouw Nathalie een cruise over de Wolga. Onderweg verdwijnt Nathalie plotseling spoorloos en Marcus begint een lange en wanhopige zoektocht vanaf zijn thuisbasis Kopenhagen via het decadente Nice naar het postcommunistische Rusland van Poetin en het hypermoderne Japan. Langzamerhand ontdekt hij dat zijn vrouw niet is wie zij voorgaf te zijn. Marcus is nu niet alleen meer op zoek naar zijn vrouw, maar ook naar haar ware identiteit en het geheime leven dat ze de afgelopen tien jaar leidde tijdens hun gelukkige huwelijk.

Boekgegevens
Titel: De onzichtbare echtgenote (2008)
Auteur: Leif Davidsen
Originele titel: Den ukendte hustru (2006)
Vertaling: Kor de Vries
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1023-2
Omvang: 416 p.

Gelezen: 02-2008

BOB-score 3/5

Chocola in Café Poesjkin

De Deense journalist en auteur Leif Davidsen werkte als buitenlandredacteur voor de Deense radio in Moskou. Zijn ervaringen met Rusland heeft Davidsen al eerder verwerkt in een drietal misdaadromans die zich afspelen in de jaren negentig. Dat was het tijdperk van Boris Jeltsin en het Rusland waar grote economische verschuivingen plaatsvonden en een oorlog werd gestart tegen Tsjetsjenië. In zijn nieuwste boek De onzichtbare echtgenote (2008) keert Davidsen terug naar Rusland. Inmiddels is daar de macht stevig in handen van Vladimir Poetin, voorstander van de harde lijn. Hij opende de jacht op de oligarchen, de steenrijke machthebbers die in het economische vacuüm stapten tijdens het bewind van zijn voorganger Jeltsin.

In De onzichtbare echtgenote komen we één van deze Russische tycoons tegen, Viktor Terekhov. De voormalige Deense militair en tegenwoordig zakenman Marcus Hoffmann redt de Rus uit een penibele situatie als Terekhov in Nice wordt overvallen. Een ontmoeting die zonder consequenties zou zijn gebleven als Marcus Hoffmann weken later niet zelf in de problemen zou hebben gezeten. Tijdens een bootreis over de Wolga verdwijnt Nathalie, de vrouw van Marcus, spoorloos. Marcus roept de hulp in van Terekhov omdat de Deense diplomatie in Rusland behoorlijk terughoudend blijft. Terughoudendheid die kan worden verklaard doordat Nathalie van oorsprong Russisch is.

Terekhov wil zijn schuld wel inlossen en start in Rusland een onderzoek naar de verblijfplaats van Nathalie. Marcus probeert haar, eenmaal terug in Denemarken, eveneens op het spoor te komen. De contacten van zijn vrouw en haar laptop zijn daarbij goede hulpmiddelen. Al snel wordt duidelijk dat Marcus niet op de hoogte is van Nathalies Russische verleden.

Wanneer Marcus terugkeert naar Rusland, omdat Terekhov op het spoor is gekomen van Nathalie, krijgt het spel een extra dimensie. Marcus weet niet meer wie hij wel en niet kan vertrouwen en hij roept de hulp in van de jonge Sasja die zwervend door Moskou trekt en in zijn levensonderhoud voorziet met vingervlugge goocheltrucs. De gewelddadige ontknoping volgt in een voormalige politiek strafkamp waarbij Marcus dankbaar gebruik maakt van zijn militaire opleiding.

Leif Davidsen heeft met De onzichtbare echtgenote een misdaadroman geschreven die zich afspeelt in het hedendaagse Rusland met zijn schrijnende contrasten. Aan de ene kant de wereld van zwerfjongeren in Moskou bekeken door de ogen van de sympathieke Sasja en aan de andere kant de ongebreidelde luxe van de zeer selecte groep nouveaux riches, zoals Viktor Terekhov, die zich onder Poetin vastklampen aan hun vaak illegaal verkregen kapitaal. De door Davidsen geschetste setting is boeiend, maar het verhaal binnen deze context ontstijgt jammer genoeg het gemiddelde niet. Het feit dat Davidsen zijn hoofdpersoon laat dineren in Café Poesjkin waar Gilbert Bécaud zijn Nathalie chocola liet drinken, verandert daar niets aan.