Een vlucht vooruit

Een week voordat in Zweden het midzomerfeest zal worden gevierd, worden in een voorstad van Goteborg twee Koerdische immigranten en een Nigeriaanse buurtwinkelier vermoord. Hun gezichten zijn kapotgeschoten. Inspecteur Erik Winter en zijn collega's ondervragen de mensen in de buurt met behulp van een tolk, Mozaffar Kerim. Onbedoeld komen ze zo op het spoor van een mensenhandelnetwerk; jonge kinderen worden tot prostitutie gedwongen en van appartement naar appartement getransporteerd.
Wanneer Winter er vervolgens via Nasrin, de gesloten zeventienjarige zus van een van de vermoorde Koerden, achter komt dat haar broer Hiwa er verdachte vrienden op nahield, begrijpt hij dat de driedubbele moord en het prostitutienetwerk weleens met elkaar te maken kunnen hebben. Maar hoe? En wat betekent het dat Nasrin en de tolk Mozaffar elkaar voor de moord al kenden? De enige mogelijke getuige van de moord is een klein jongetje dat die avond de buurtwinkel voorbij fietste. Zodra Winter het jongetje wil ondervragen, slaat die echter op de vlucht...

Boekgegevens
Titel: Een vlucht vooruit (2008)
Auteur: Åke Edwardson
Originele titel: Vänaste land (2006)
Vertaling: Elina van der Heijden, Wiveca Jongeneel
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-229-9493-1
Omvang: 298 p.

Gelezen: 11-2008

BOB-score 3/5

Een verdediger aan zee


"Er waren geen afdrukken van schoenen op de vloer te zien, in de zee van bloed. De rode zee, dacht Winter."

Human trafficking oftewel mensenhandel is een thema dat al in diverse Zweedse misdaadromans is gebruikt. Lees de voorbeelden Kluis 21 van Roslund & Hellström en De vrouw die met vuur speelde van Stieg Larsson er maar op na. In het inmiddels achtste deel over inspecteur Erik Winter Een vlucht vooruit gebruikt Åke Edwardson dit specifieke thema om het verhaal te vertellen van de bloedige moord op drie allochtonen die worden doodgeschoten in een avondwinkel in een voorstad van Göteborg.

Erik Winter is net terug van een sabbatical in Spanje als hij wordt geconfronteerd met een brute moordpartij. Twee van de slachtoffers zijn Koerdische immigranten en Winter probeert achtergrondinformatie los te krijgen uit deze vrij gesloten gemeenschap. Een gemeenschap die bestaat uit angstige mensen die ooit met geweld van huis en haard zijn verdreven. Met behulp van een tolk probeert Winter de barrières te slechten. Oosterse gastvrijheid voorzien van thee en zoete lekkernijen maar ook een hardnekkig zwijgen vallen hem ten deel.
Winter, geplaagd door stekende hoofdpijn, probeert zijn ontspannen gevoel, meegenomen uit Spanje, zo lang mogelijk vast te houden door met zijn gezin het strand te bezoeken maar ook door met zijn collega’s midzomernacht te vieren. Een eet- en drankfeest dat ruw wordt verstoord door de vondst van nog een lichaam. De noodzaak om het jongetje te vinden dat met zijn fiets in de buurt van de avondwinkel is gezien neemt toe.

Het boek Een vlucht vooruit bevat een hartbeat van stukken uit een getuigenis, met elke beat wordt de spanning langzaam opgebouwd en met elke beat komt de plot dichterbij. Spanning die door Winter zelf succesvol wordt bestreden met zijn vaste drie-eenheid, jazz-muziek, single malt whisky en Corps sigaren. Åke Edwardson levert met Een vlucht vooruit zijn eigen bijdrage aan het thema mensenhandel. In het succesvolle Zweedse team van wetshandhavers met aansprekende steraanvallers en mediahelden als Wallander en Van Veeteren blijft Erik Winter een degelijke, ietwat saaie verdediger.