Bibliografie

Links:

Hoeders van het verbond

Het is het jaar 1013. Een Egyptische graftombe wordt leeggeroofd door Vikingen. Zonder het te weten krijgen zij daarmee het best bewaarde geheim van het Oude Testament in handen. Een kleine duizend jaar daarna laat een priester een oud manuscript zien aan archeoloog Bjørn Beltø. Maar voordat Beltø het goed heeft kunnen bestuderen, wordt de priester vermoord en is het manuscript verdwenen. Beltø beseft dat de daders het beschreven geheim koste wat kost uit de openbaarheid willen houden en start zijn onderzoek. Hij reist de wereld rond, vindt en volgt geheimzinnige aanwijzingen en ingewikkelde coderingen tot hij de ontcijfering van het geheim nabij is. Onthulling zou grote gevolgen kunnen hebben voor het christelijke geloof ...

Boekgegevens
Titel: Hoeders van het verbond (2009)
Auteur: Tom Egeland
Originele titel: Paktens voktere (2007)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0960-8
Omvang: 507p.

Gelezen: 11-2009

BOB-score 3/5

Vikingen op de Nijl

Van de Noorse journalist Tom Egeland verschenen de afgelopen drie jaar drie misdaadromans over tv-journaliste Kristin Bye. Egeland debuteerde echter in 2005 met Het einde van de cirkel, een boek over de albino archeoloog Bjørn Beltø. Beltø ontdekt hierbij in een Noors klooster een relikwiekistje dat uit handen van een geheime orde moet worden gehouden.

Hoeders van het verbond is het tweede boek met Beltø in de hoofdrol. Een IJslandse priester heeft een oude verzameling perkamenten gevonden. In het leer zijn een Egyptische ankhteken, het christelijk kruis en het runenteken tyr gekrast. In de oud-IJslandse tekst wordt verwezen naar een priester Asim en naar de Hoeders van de Heilige. Grote delen van de tekst zijn ook geschreven in code en Beltø moet een beroep doen op een collega van de universiteit van Oslo.
In een grot op IJsland ontdekt Beltø zelf een zilveren kistje met zes dikke manuscriptrollen met tekst geschreven in het Koptisch, een taal uit Egypte en een deel in Hebreeuws. De vondst draagt hij over aan een onderzoeksinstituut. In zijn hotel wordt Beltø opgewacht door een aantal Arabisch uitziende en gewapende heren die de archeoloog dringend verzoeken om de schriftrollen af te staan. Een verzoek waar Beltø ondanks de overtuigende argumenten niet aan kan voldoen.

Wie wil weten wat de relatie is tussen de Egyptische priester Asim en de vikingkoning Olav de Heilige, welke boodschappen er verborgen zijn in de eeuwenoude Noorse staafkerken en welke stappen het Vaticaan zet om de situatie onder de controle te krijgen moet zeker dit boek lezen. De archeoloog Beltø wordt belaagd door de gewelddadige handlangers van een Arabische sjeik die een spoor van doden achterlaten. Uiteindelijk komen alle aanwijzingen en gecodeerde informatie samen in het Miércolespaleis in de Dominicaanse republiek en kunnen de Hoeders hun levenswerk na eeuwen uiteindelijk afronden.

Binnen het domein van de misdaadromans is een aanzienlijk subgenre ontstaan dat zich bezighoudt met geheimen, vaak van religieuze aard. Kennis die moeten worden beschermd volgens de een of moeten worden onthuld volgens de ander. Geheimen vaak gekoppeld aan historisch bekende personen zoals Isaac Newton of Leonardo da Vinci. Commercieel wordt de aandacht voor dit specifieke subgenre volledig uitgebuit en is het voor de koper moeizaam om het kaf van het koren te scheiden.
Tom Egeland zet met de twee boeken over archeoloog Bjørn Beltø zijn licht niet onder de korenmaat. ‘Hoeder van het verbond’ is voor de liefhebbers van Dan Brown een prima keuze. Sterker nog : Tom Egeland is de betere schrijver van de twee, indien de VN thrillergids als maatgevend wordt gezien. In Noorwegen is het derde deel met Bjørn Beltø uitgebracht met de titel ‘Lucifers evangelium‘ waarvan de Nederlandstalige rechten inmiddels zijn aangekocht.