Bibliografie

Links:

Onder vuur

Chaos in de Zweedse havenstad Göteborg. Op de afdeling geweldsmisdrijven van de recherche heerst paniek. In de stad opereren enkele concurrerende criminele organisaties die elkaar naar het leven staan. Een dief en zijn heler raken op gevaarlijke wijze in de problemen en plotseling worden er kort achter elkaar diverse moorden gepleegd. Als commissaris Arnold Nyman ook persoonlijk bij deze moordzaken betrokken raakt, voelt hij zich gedwongen zeer ongebruikelijke methodes toe te passen.
Intussen ontmoet zijn dochter Helena een van huis weggelopen meisje dat door boze familieleden achterna wordt gezeten en wordt er in de stadswijk Heden een politieman doodgeslagen. Is er een verband? En waar in de stad houden de daders zich schuil? Het politie-onderzoek verloopt moeizaam en de sfeer bij de recherche wordt er niet beter op. Maar tussen alle bedrijven door merkt Nyman tot zijn verbazing dat hij bezig is verliefd te worden.

Boekgegevens
Titel: Onder vuur (2008)
Auteur: Kjell Genberg
Originele titel: Löparna (2002)
Vertaling: Mariëlle Maaswinkel
Uitgeverij: De Rode Kamer
ISBN: 90-7812-408-5
Omvang: 244 p.

Gelezen: 05-2008

BOB-score 3/5

Gunfight in Göteborg


"Er zaten ondanks alles natuurlijk ook voordelen aan een huwelijk. Maar omdat veel mensen liefde tussen volwassenen als iets pathetisch beschouwen, bleef ze twijfelen." We kijken als lezer even mee in de gedachtewereld van Siv Carlander die moet beslissen of ze wil ingaan op het huwelijksaanzoek dat commissaris Arnold Nyman haar heeft gedaan.

Niet dat Nyman zo veel tijd heeft voor een relatie want Göteborg wordt geteisterd door een bendeoorlog tussen de Balkan-bende en hun tegenhangers de Real Bandits. De recherche onderzoekt de aanslag waarbij een bendelid uit een geblindeerde wagen wordt neergeschoten. De aandacht verschuift al snel als twee politiemensen op straat worden aangevallen en een van de twee om het leven komt. Het vuur slaat door de brutale aanval echt in de pan.

De politie van Göteborg heeft toch al een kort lontje door de rellen rond de EU-top en het bezoek van Bush. In de pers is een uitgebreid beeld geschetst over het wangedrag van de politie. Weinig aandacht was er echter voor de slachtoffers bij de politie die naar eigen zeggen zijn geprovoceerd door de demonstranten. Deze gespannen situatie versterkt wel de saamhorigheid binnen het politiekorps. Helaas niet binnen alle geledingen zodat Arnold Nyman nog steeds onder vuur ligt van zijn oude chef uit Stockholm.

De dochter van Nyman is bij haar vader op bezoek en heeft in haar kielzog een jonge Bosnische vrouw met moslim-achtergrond die binnen haar familie wordt geterroriseerd door haar broer. Oom Jokso, tweede man bij de Real Bandits, wil zijn neef wel helpen om zijn gezag binnen het gezin te herstellen. De bendeoorlog strekt zijn tentakels hiermee uit naar het privé-leven van commissaris Nyman.
Oom Jokso vergelijkt de situatie tussen de bendes als volgt: 'Het is net als in het oude Wilde Westen. Deze stad is niet groot genoeg voor ons allebei.'

Gelukkig heeft de Zweedse veelschrijver Kjell Genberg met meer dan 200 boektitels op zijn naam de nodige ervaring met verhalen uit het Wilde Westen. Het verhaal Onder vuur beleeft zijn climax met een uitgebreide schietpartij als betrof het de 'Gunfight at O.K. Corral' waarbij Nyman als moderne cowboy in een helikopter arriveert om zijn heldenrol te spelen.

Kjell Genberg schetst in deze vierde in vertaling verschenen politieroman over commissaris Arnold Nyman een paar dagen Göteborg en de strijd tussen het Goed en het Kwaad. De rol van het Goed wordt toebedeeld aan de politie op een wijze als betrof het een promotiebrochure voor een wervingscampagne. Dat het Kwaad een steeds dominantere rol opeist brengt Genberg op een weinig genuanceerde wijze onder de aandacht van de lezer door een link te leggen naar 11 September 2001.
De Texaanse cowboy Bush kan tevreden zijn over deze Zweedse bondgenoot.