Mevrouw de president

Helen Bentley de eerste vrouwelijke president van Amerika, is op staatsbezoek in Oslo, waar ze de festiviteiten rondom de nationale feestdag zal bijwonen. Maar dan wordt een vreselijke ontdekking gedaan; de president is uit haar suite verdwenen, ze is ontvoerd.
Yngvar Stubø leidt het onderzoek naar de ontvoering en wordt daarbij terzijde gestaan door Warren Scifford van de FBI, geen onbekende voor Stubø’s vrouw Inger Johanne. De twee mannen komen een vijand op het spoor die machtiger is dan ze ooit konden vrezen: een man die zijn internationale netwerk van stromannen gebruikt om de grootste terroristische aanval op Amerika sinds 11 september 2001 te plannen.
Inger raakt persoonlijk bij het conflict betrokken als ze onverwacht in contact komt met de ontvoerde president. De vrouwen zullen moeten samenwerken om de geesten uit hun verleden te verslaan en zo hun eigen levens en die van het Amerikaanse volk te redden.

Boekgegevens
Titel: Mevrouw de president (2008)
Auteur: Anne Holt
Originele titel: Presidentens valg (2006)
Vertaling: Carla Joustra & Kim Snoeijing
Uitgeverij: De Bezig Bij - Cargo
ISBN: 90-234-2797-1
Omvang: 415 p.

Gelezen: 11-2008

BOB-score 3/5

Verus amicus rara avis

In deze historische tijden dat de Verenigde Staten zijn eerste zwarte president koos, las ik het laatst vertaalde boek van Anne Holt met de titel Mevrouw de president. In dit in 2006 geschreven boek laat Holt, voormalige minister van Justitie, de eerste vrouwelijke president van Amerika afreizen naar Oslo voor een staatsbezoek en de viering van de nationale Noorse feestdag.
Ondanks het strakke veiligheidsregime verdwijnt de president spoorloos uit haar hotelsuite. Inspecteur Yngvar Stubø wordt aangewezen als contactpersoon voor de Amerikanen. En in deze hoedanigheid komt hij in aanraking met Warren Scifford, voormalig profiler van de FBI en voormalig minnaar van zijn vrouw Inger Johanne.

Inger Johanne zet al vroeg in het boek haar relatie op scherp omdat zij niet wil dat Stubø gaat samenwerken met Scifford en dreigt hierbij met opstappen. Intussen ontbrandt in Oslo een strijd tussen de Noren en Amerikanen die over elkaar heen duikelen om de verdwenen president weer boven water te krijgen waarbij de drijvende kracht achter de verdwijning op de achtergrond blijft.
In de aanwezigheid van Inger Johanne en Yngvar wordt de vraag gesteld of de eerste vrouwelijke president de door haar verdwijning ingezette neerwaartse spiraal in haar land kan doorbreken. Het positieve antwoord luidt: 'Yes, she can'.

Mevrouw de president is na Je verdiende loon en Wat nooit gebeurt het derde deel over het koppel inspecteur Yngvar Stubø en psychologe Inger Johanne. Anne Holt schrijft al sinds 1993 misdaadromans. In haar eerste boek Blinde godin treedt rechercheur Hanne Wilhelmsen aan. Deze felle mevrouw krijgt in Mevrouw de president een klein gastrolletje. Wie wacht op het volgende boek met Hanne in de hoofdrol zal geduld moeten hebben tot de vertaling van het in 2007 verschenen boek 1222 wordt uitgebracht.

Anne Holt schuift haar karakters als pionnen over een schaakbord zonder dat de spanning wordt bereikt uit haar eerdere boeken over Hanne Wilhelmsen en haar collega en ware vriend Billy T. Maar zoals dit boek de lezer laat zien: Een ware vriend is een zeldzame vogel of voor de klassiek geschoolden onder ons Verus amicus rara avis.