Bibliografie

Links:

De jongen in de koffer

Als verpleegkundige bij het Rode Kruis heeft Nina Borg al meer dan genoeg ellende gezien. Zelfs in Kopenhagen, waar ze woont, is er een grote groep mensen voor wie doodnormale zaken zoals een dak boven het hoofd, een ziektenkostenverzekering en je gewoonweg veilig voelen, ongehoorde luxe is. In hun wereld is het heel normaal dat er kinderen verdwijnen, niemand stelt vragen. Niemand, behalve Nina. Als ze op een dag door een vriendin wordt gevraagd om een koffer op te halen op het treinstation, blijkt daar een naakt jongetje van een jaar of drie in te zitten dat amper nog leeft. Als ze besluit om het kind te helpen, weet ze nog niet welke ongure personen ze hiermee haar leven in haalt.

Boekgegevens
Titel: De jongen in de koffer (2010)
Auteur: Kaaberbøl & Friis
Originele titel: Drengen i kufferten (2008)
Vertaling: Kor de Vries & Lammie Post-Oostenbrink
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 90-225-5274-8
Omvang: 269 p.

Gelezen: 02-2010

Awards
Harald Mogensen Prisen 2009

BOB-score 4/5

Doordacht Deens debuut

Een koffer met inhoud inwisselen voor een grote hoeveelheid geld is de relatief eenvoudige en bijna zakelijke transactie die de hoofdrolspelers hebben uitgedacht. Wanneer bij het ophalen van de koffer iets misgaat begint een meeslepend verhaal dat het debuut vormt van de Deense schrijfsters Lene Kaaberbøl en Agnete Friis. Beiden hebben inmiddels hun sporen verdiend op het vlak van de Fantasy jeugdromans. En ook deze criminele eersteling is uitermate succesvol, afgemeten aan de nominatie voor beste Scandinavische misdaadroman 2009 en de prijs voor beste Deense misdaadroman.

Nina Borg, verpleegster, moeder en echtgenote staat geregeld op de barricade om medemensen in nood ter zijde te staan. Zij maakt hierbij deel uit van een geheim netwerk dat niet langer vertrouwt op de verantwoordelijkheid van de Deense welvaartsstaat. Wanneer Nina wordt opgebeld door een oude vriendin om een koffer op te halen van een station aarzelt ze dan ook geen moment. De koffer is besteld door een rijke Deense zakenman die voor de inhoud een aanzienlijk bedrag op tafel wil leggen. Een financiële prikkel die voor veel mensen in Litouwen voldoende is om ziel en zaligheid te verkopen. Zo ook voor Jucas en Barbara die samen dromen over een gezin maar onvoldoende geld denken te hebben om hiermee een start te maken.
Sigita woont als alleenstaande moeder in Vilnius en probeert haar driejarige zoon Mikas zo goed en zo kwaad als het kan op te voeden hierbij geplaagd door een slecht geweten. Een geweten dat opspeelt omdat zij haar eerste kind heeft moeten afstaan voor adoptie.

Hiermee zijn alle hoofdrolspelers in beeld gebracht en kunnen de verschillende verhaallijnen in ’De jongen in de koffer’ goed worden gevolgd. De Deense zakenman Jan Marquart en de crimineel Jucas uit Litouwen die op zoek zijn naar hun koffer en het bijbehorende geld. De wanhopige moeder Sigita uit Vilnius die haar zoon probeert te vinden en de gedreven Nina Borg die tegen beter in het beste wil voor al haar medemensen. Een complexe puzzel die grimmig wordt wanneer Nina haar vriendin aantreft, badend in een plas bloed.

Lene Kaaberbøl en Agnete Friis hebben een sterke misdaadroman gecomponeerd rondom het thema mensenhandel. Een onderwerp dat vaker opduikt in recente Scandinavische misdaadromans. Beide schrijfster zijn er echter in geslaagd om aan deze insteek een verrassende draai te geven. Hierdoor ontstaat zelfs iets van begrip voor de zakenman die de misselijkmakende transactie heeft opgezet. Het plot van dit doordacht Deens debuut geeft naast de ontknoping ook inzicht in de drijfveren van hemelbestormer Nina Borg. De duidelijke maatschappijkritiek van Kaaberbøl en Friis leggen ongenadig de besluiteloosheid van de Deense overheid bloot gelijk de opening van de koffer het naakte jongetje laat zien.

Wanneer Morten, de echtgenoot van Nina, op een van de laatste pagina's zegt: 'Zoiets als dit mag je nooit meer doen', dan weet hij diep van binnen dat het aan dovemansoren is gericht. Nina Borg keert terug in het Et stille umærkeligt drab, het tweede gezamenlijke boek van dit nieuwe Deense schrijversduo.