Menu:

Bibliografie

Links:

De vrouw die met vuur speelde

Twee tegenpolen, Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. Hij is een charmante man en een kritische journalist van middelbare leeftijd, uitgever van het beroemde en beruchte tijdschrift Millennium. Zij is een jonge, gecompliceerde, uiterst intelligente vrouw met zwartgeverfd haar, piercings en tattoos en ze is een computerhacker van wereldklasse.
Drie moorden, één avond. De slachtoffers zijn twee journalisten die voor Millennium werkten aan een publicatie over mensensmokkel, en Nils Bjurman, de voogd van Lisbeth Salander. Op het moordwapen worden de vingerafdrukken aangetroffen van Lisbeth. Het hele politieapparaat komt in beweging, maar Lisbeth is onvindbaar. Blomkvist, overtuigd van Lisbeths onschuld, gaat langzamerhand een verband zien tussen de drievoudige moord en het artikel in wording over mensensmokkel. Dan wordt een vriendin van Lisbeth ontvoerd door een motorbende. Lisbeth laat het aankomen op een bloedige confrontatie met de onzichtbare bendeleider, Zala, een bekende uit haar verleden...

Boekgegevens
Titel: De vrouw die met vuur speelde (2007)
Auteur: Stieg Larsson
Originele titel: Flickan som lekte med elden (2006)
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Uitgeverij: Signature
ISBN: 90-5672-177-0
Omvang: 568 p.

Gelezen: 12-2007

Awards
Bästa svenska kriminalroman 2006

BOB-score 4/5

Te vuur en te zwaard tegen vrouwenhandel
De in 2004 overleden journalist en auteur Stieg Larsson heeft helaas niet meer mogen meemaken hoe zijn Millennium-trilogie met groot succes Europa heeft veroverd. Het eerste deel Mannen die vrouwen haten kwam in 2006 uit en won dat jaar de Glazen sleutel voor beste Scandinavische misdaadroman. Nu ligt het vervolg in de winkels met de titel De vrouw die met vuur speelde.

Omdat er sprake is van een doorlopende verhaallijn is het goed om nog even de hoofdlijn uit het eerste deel in herinnering te roepen. Mikael Blomkvist is een sympathieke en integere journalist die samen met zijn redacteur en minnares Erika Berger eigenaar is van het kritische tijdschrift Millennium. Lisbeth Salander is een zeer eigenzinnige maar ook scherpzinnige jongedame voorzien van de nodige piercings en tatoeages die als computer wizard Mikael in Mannen die vrouwen haten helpt bij zijn onderzoek naar de geheimen van de familie Vanger. Uit dit onderzoek weet Lisbeth een behoorlijke geldstroom af te buigen naar een geheime privérekening. In dit eerste deel wordt ook advocaat Nils Bjurman geïntroduceerd die als voogd van Lisbeth misbruik maakt van de kwetsbare situatie waarin Lisbeth verkeert.

Tot zo ver het eerste deel. De vrouw die met vuur speelde begint met Lisbeth Salander die zich op een strand op het eiland Grenada vermaakt en zich het hoofd breekt over een wiskundige puzzel. Mikael Blomkvist is op hetzelfde moment druk aan het werk met het redactieteam van Millennium om een themanummer te maken over vrouwenhandel. Wanneer een journalist uit het redactieteam en ook zijn bij het onderzoek betrokken vriendin in hun woning om het leven worden gebracht dan is het voor Blomkvist direct duidelijk dat er geen sprake is van een simpele roofmoord.

Echt complex wordt het pas als de politie het vuurwapen vindt waarmee de twee om het leven zijn gebracht want dat blijkt ook te zijn gebruikt bij de moord op advocaat Bjurman. Op het wapen staan de vingerafdrukken van de in Stockholm teruggekeerde Lisbeth Salander. Terwijl de politie haar onderzoek richt op het vinden van Salander, richt Blomkvist zich op de organisatie die achter de vrouwenhandel steekt.

Stieg Larsson heeft met dit tweede deel een krachtige misdaadroman afgeleverd. Een thriller waarin duidelijk ook een aantal onderwerpen zijn opgenomen die Larsson nauw aan het hart lagen. Zo voelde hij zich sterk betrokken bij de democratische beweging op het Caribische eiland Granada. En verder wist hij zijn kennis over het rechts-radicalisme in Zweden op een natuurlijke manier te verwerken in dit boek. Om de woorden van de door Salander bewonderde wiskundige Pierre Fermat te gebruiken: "Ik heb waarlijk een prima misdaadroman gevonden, maar deze recensie is te kort om het te bevatten."

Het moge duidelijk zijn dat Zweden het overlijden van Stieg Larsson een begenadigd en bevlogen schrijver heeft verloren waarvan we alleen nog het derde deel, met de werktitel Gerechtigheid, in deze trilogie mogen verwachten. En mogelijk de verfilmingen van zijn boeken die staan gepland voor 2008.