Bibliografie

  • De grote slag

Links:

De grote slag

De Noorse zakenman Kjetil Brekke, in het verleden betrokken bij de communistische beweging in Noorwegen en Rusland, ziet zijn kans schoon om een groot fortuin te vergaren. Hij zet samen met Felix Zimin, een voormalige KGB-topman, een succesvolle clandestiene onderneming op. Binnenkort hopen ze hun grote slag te slaan, maar ze krijgen een onverwachte tegenstander in de persoon van de liberale Rus Nikolaj Shreider.
Zimin staat erom bekend dat hij geen middel schuwt om zijn doelen te bereiken. Iedereen die op zijn pad komt en hem in de weg staat, wordt uit de weg geruimd. Zo nodig doet hij dit eigenhandig. Alleen Shreider, de man die hij het meest van al haat, weet telkens op miraculeuze wijze te ontsnappen.

Boekgegevens
Titel: De grote slag (2008)
Auteur: Stein Morten Lier
Originele titel: Mafiya (2005)
Vertaling: Neeltje Wiersma
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0994-6
Omvang: 288 p.

Gelezen: 11-2008

BOB-score 2/5

Glasnost - Kleptocratie - Maffiocratie
De Noorse auteur Stein Morten Lier deelt zijn boek De grote slag op in een drietal delen met een begin, in 1989 in een uit elkaar vallende Sovjetunie en eindigt met de complete anarchie van groepen misdadigers die in 2005 hun eigen gewelddadige samenleving hebben gecreŽerd.

Het onderliggende verhaal gaat over de Noorse zakenman Kjetil Brekke die in Rusland kansen ziet om grof geld te verdienen. Helaas zijn er meer kapers op de kust. In een niet aflatende stroom gewelddadigheden wordt de lezer geconfronteerd met het clichť van de foute KGB-mannen die gaan voor eigen gewin. Het enige wat mist is een Engelsman in smoking met rokend pistool in de ene en een Martini in de andere hand.