Honingval

De zevenjarige Patrick ye neemt op zijn route van school naar huis vaak de verboden weg door een dichtbegroeid park. Vanmiddag is hij niet thuisgekomen. Elna Druzika, een jonge cateringmedewerkster, is vandaag niet op haar werk verschenen. Ze blijkt te zijn doodgereden op een industrieterrein, maar heeft verwondingen die niet door de aanrijding kunnen zijn veroorzaakt.
Een onderzoek wordt ingesteld en inspecteur Cato Isaksen wordt op de zaak gezet. Al snel wordt duidelijk dat de verdwijning van Patrick en de moord op Elna samenhangen. Cato Isaksen is dus terug en hoe! In deze sociaal bewogen thriller is niets wat het lijkt te zijn en valt de lezer van de ene verbazing in de andere.

Boekgegevens
Titel: Honingval (2008)
Auteur: Unni Lindell
Originele titel: Honningfellen (2007)
Vertaling: Femmigje Andersen Sijtsma
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-3315-x
Omvang: 285 p.

Gelezen: 03-2008

BOB-score 4/5

Ruik de waanzin

Inspecteur Cato Isaksen is terug. Met Honingval schreef Unni Lindell haar zesde misdaadroman met de eigenzinnige politieman Isaksen in de hoofdrol. Een hoofdrol die hij ook krijgt toebedeeld in de boekverfilmingen voor de Noorse tv.

'Het irritante gerinkel van de naderende vrieswagen, vermengde zich met het gegil van de meisjes. Tingeling, tingeling, tingeling. Toen werd het helemaal stil.'

Wat zuigt meer jonge kinderen aan dan een rinkelende ijscowagen op een warme zomerdag? De zevenjarige Patrick ye verdwijnt spoorloos op weg van school naar huis. Voor het laatst gezien bij het bruine huis van de alleenstaande kattenliefhebster Vera Mattson. Maar ook in de nabijheid van de ijscowagen.

In eerste instantie is deze verdwijning geen zaak voor inspecteur Cato Isaksen, die na zes weken ziekteverlof, zijn team aangevuld ziet met een nieuwe rechercheur Marian Dahle. Dahle en Isaksen zijn vanaf het begin water en vuur. Een contrast dat op scherp wordt gezet als Dahle het team als oude wijven bestempelt. Isaksen, zwaar gerriteerd door Dahle, moet echter met zijn team rechercheurs op zoek naar de moordenaar van de Letse Elna Druzika. Een zaak die al snel de nodige dwarsverbindingen blijkt te hebben met de verdwijning van Patrick ye.
Mooi gedoseerd bouwt Unni Lindell de spanning op door een voor een puzzelstukjes op hun plaats te leggen. Hierbij houdt ze het complete plaatje voor de lezer tot het einde verborgen. Elk puzzelstukje is voorzien van een eigen frustratie, vooroordeel of dreiging.

'De woede kwam aanrollen als een golf. Herkenbaar, hard en dynamisch uit het niets. Altijd sloeg de woede in als een bliksemschicht, deed een brand ontvlammen die niet geblust kon worden.'

De botsende werkrelatie tussen Isaksen en Dahle geeft het verhaal een extra dimensie en maakt van Isaksen een boeiend personage die nog boekenlang vooruit kan.
Dat niet alleen een rinkelende ijscowagen een sterk aanzuigende werking heeft, maar ook de duistere kant van de mens, wordt in dit boek op een krachtige manier duidelijk gemaakt. Trekt de honingval niet aan ieder mens?
Lindell geeft in Honingval de waanzin een menselijk gezicht. Menselijk, maar daarmee niet minder gevaarlijk.