De dode op het strand

Een jong meisje, Mikaela Lijphart, ontmaskert bij toeval de echte dader van de lustmoord op de scholiere Winnie Maas waarvoor haar vader al zestien jaar opgesloten zit in een psychiatrische inrichting in Lejnice. Mikaela Lijphart verdwijnt spoorloos na een bezoek aan de verbitterde moeder van de destijds vermoorde scholiere. Brigadier Ewa Moreno, die voor zaken in Lejnice is en Mikaela onderweg in de trein heeft ontmoet, bijt zich vast in de verdwijning van Mikaela.

Boekgegevens
Titel: De dode op het strand (2008)
Auteur: Håkan Nesser
Originele titel: Ewa Morenos fall (2000)
Vertaling: Edith Sybesma
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1002-9
Omvang: 320 p.

Gelezen: 02-2009

BOB-score 3/5

Rechercheur Ewa Moreno reist naar haar vakantiebestemming aan de kust. In de trein ontmoet zij de net 18 jaar geworden Mikaela die als verjaardagscadeau te horen heeft gekregen dat haar biologische vader al jaren in een psychiatrische inrichting verblijft voor de moord op een scholiere. Mikaela is op weg gegaan naar haar vader om van hem persoonlijk te horen wat er zestien jaar eerder is gebeurd. Na het gesprek met haar vader zoekt Mikaela contact met andere betrokkenen om meer te horen over de precieze omstandigheden. En dan verdwijnt ze spoorloos.

Ewa brengt haar zomervakantie door met haar vriend Mikael, een vakantie waarbij hun broze relatie op de proef wordt gesteld. Ewa is zeer gesteld op haar persoonlijke vrijheid. Mikael wil meer en probeert met uitspraken “Als je teveel op je vrijheid bent gesteld, blijf je levenslang een koude steen omhelzen.” Ewa tevergeefs te overtuigen. Wanneer Ewa hoort dat haar reisgenote Mikaela spoorloos is verdwenen gebruikt ze haar vakantiedagen om zich te verdiepen in deze zaak. Een zaak die nog een extra dimensie krijgt als twee kleuters op het strand al gravend op weg naar China, het lichaam vinden van een dode man.

In 2008 verscheen het tiende en mogelijk laatste deel uit de reeks met commissaris Van Veeteren. In Zweden zijn van de hand van Håkan Nesser al drie boeken verschenen over zijn nieuwe hoofdpersoon Inspekteur Gunnar Barbarotti. In Nederland kunnen we voorlopig alleen nog genieten van Van Veeteren en zijn team.

Het boek is een aaneenschakeling van fraaie scènes die als de drijvers op de cover, de gemiddelde misdaadroman ontstijgt.