Bibliografie

Links:

Ongewenst

In Zweden wordt op een regenachtige zomerse dag een klein meisje uit een overvolle trein ontvoerd. Haar moeder is per ongeluk op het vorige station achtergebleven. De bemanning van de trein was op de hoogte gebracht en zou een oogje op het slapende kind houden. Maar zodra de trein het station van Stockholm inrijdt, is het meisje spoorloos verdwenen. Inspecteur Alex Recht en zijn team, geholpen door onderzoekster Fredrika Bergman, nemen de zaak op zich. Aanvankelijk lijkt het op een ruzie over de voogdij. Maar als het kind dood wordt gevonden met het woord 'ongewenst' op haar voorhoofd, verandert de zaak in de ergste nachtmerrie van het onderzoeksteam - de jacht op een briljante en meedogenloze moordenaar.

Boekgegevens
Titel: Ongewenst (2010)
Auteur: Kristina Ohlsson
Originele titel: Askungar (2009)
Vertaling: Edith Sybesma
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-2562-0
Omvang: 352 p.

Gelezen: 07-2010

BOB-score 3/5

Kwijtgeraakt


Ze schrok wakker en draaide zich naar hem om. Haar ogen glommen van angst, ze wist nooit wat haar te wachten stond als het donker werd.
'Het is tijd, Pop. We kunnen beginnen.'
Er brak een mooie, slaapdronken glimlach door op haar tere gezichtje.
'Morgen is het zover,' fluisterde hij.


Sara Sebastiansson stapt even uit de hogesnelheidstrein om een telefoontje te plegen wanneer deze op het traject Göteborg-Stockholm een korte ongeplande tussenstop maakt. In de trein laat ze haar slapende dochtertje Lilian achter. De trein vertrekt zonder Sara en wanneer zij per taxi een half uur na de trein in Stockholm arriveert is het zesjarige meisje spoorloos verdwenen, alleen haar schoenen worden in de trein teruggevonden.

Politieman Alex Recht heeft met zijn meer dan vijfentwintig jaar ervaring al veel te maken gehad met verdwenen kinderen en zijn kort door de bocht mening is: 'kinderen raken niet zoek, mensen raken ze kwijt.'
Voor zijn nieuwe collega Fredrika Bergman is het haar eerste verdwijning. De criminologe is er nog niet van overtuigd dat de politie de juiste omgeving voor haar is. Voor haar is wel duidelijk dat ze emotioneel niet betrokken wil worden bij het werk. Deze mening wordt snoeihard verwoord: 'ik doe onderzoek, iemand anders mag troosten.'
Dat Frederika niet thuis hoort bij de politie is voor het derde teamlid rechercheur Peder Rydh zonneklaar. Zelf opgeklommen vanuit de geüniformeerde politie naar de recherche heeft hij niet veel op met zijn vrouwelijke en academisch gevormde collega.

Vanuit de Leeuwenkuil, de vergaderzaal van het team van Alex Recht, worden de onderzoekslijnen uitgezet. In eerste instantie richten de rechercheurs zich op de familie van het verdwenen kind. In dit specifieke geval Gabriel, de vader van Lilian die gescheiden is van zijn vrouw Sara. Frederika probeert meer over Gabriel aan de weet te komen maar stuit hierbij op de grootmoeder die haar zoon in bescherming neemt en zich hevig verzet tegen de inmenging van de politie in hun privéleven.

Ongewenst is het debuut van de Zweedse schrijfster Kristina Ohlsson, zelf werkzaam als veiligheidsanalist bij de Zweedse politie. Dit boek speelt in op de grootste nachtmerrie van iedere ouder. Je kind is verdwenen en je weet niet wat er is gebeurd.
Ohlsson neemt naast het onderzoek voldoende tijd om haar personages uit te werken. Zo wordt Fredrika Bergman menselijker gemaakt door haar onzekerheid te schetsen en haar langdurige relatie met een getrouwde professor in kaart te brengen inclusief haar onvervulde kinderwens. Naarmate het onderzoek vordert, krijgen de teamleden meer vertrouwen in elkaar en respect voor elkaars kwaliteiten. Hiermee legt Ohlsson de basis voor een volgend deel in de serie dat de Zweedse titel Tusenskönor zal krijgen.

Ongewenst is als debuut een goedgeschreven maar niet onderscheidende politieroman. De personages botsen in eerste instantie vanuit bekende conflictsituaties, zoals de vrouw als nieuwkomer in een traditionele mannenwereld.
De dader Assepoester werd vroeger mishandeld en door kinderen op school gepest. Wanneer de sociale instanties uiteindelijk ingrijpen is het kwaad al geschied, een maatschappijkritisch thema dat in Scandinavische misdaadromans vaker is gebruikt om het motief van de dader te verklaren. Hiermee wordt niets verraden over het plot want de dader krijgt vanaf het begin een eigen stem in dit verhaal. 'Het is tijd, Pop. We kunnen beginnen.'

Ongewenst is een smakelijke verse vis die door een Nederlandse treiler uit de grote school van goedverkopende Scandinavische thrillervissen naar boven is gehaald.