Menu:

Bibliografie

Links:

Linda

Het is een ongewoon broeierige zomer in het Zweedse slaapstadje Växjö wanneer een jonge vrouw, Linda, op zeer gewelddadige wijze wordt vermoord. De situatie wordt er niet beter op als de hoofdcommissaris van Stockholm besluit de chaotische en onbetrouwbare hoofdinspecteur Bäckström op de zaak te zetten. Bäckström is meer geïnteresseerd in drinken, eten en slapen in Växjö's meest chique hotel op kosten van de Zweedse regering, dan in het oplossen van de moord. In plaats van zijn instinct te volgen en Linda's dagboek te bestuderen, onderwerpt hij half mannelijk Växjö aan een tijdrovend en kostbaar DNA-onderzoek. Terwijl Bäckströms team zijn best doet de moordenaar te vinden, ontgaat het hem compleet dat zijn dagen als hoofdinspecteur geteld lijken te zijn?

Boekgegevens
Titel: Linda (2007)
Auteur: Leif GW Persson
Originele titel: Linda, som i Lindamordet (2005)
Vertaling: Jasper Popma en Wendy Prins
Uitgeverij: De Bezige Bij - Cargo
ISBN: 90-234-2206-8
Omvang: 526 p.

Gelezen: 06-2007

BOB-score 3/5

Thrillerauteur en hoogleraar in de criminologie Leif GW Persson wordt in Zweden gezien als de absolute nummer één. Hij won in 1982 en 2003 de prijs voor beste Zweedse misdaadroman. Zijn laatste roman verscheen in 2005 in Zweden en is dit jaar bij uitgeverij Cargo verschenen met de compacte titel ‘Linda‘. In de boeken van Persson komen we regelmatig commissaris Lars Johansson tegen, maar in dit boek wordt het onderzoek naar de moord op Linda, politievrouw in opleiding, toegewezen aan hoofdinspecteur Bäckström die van Stockholm naar Växjö afreist om de lokale veldwachters op de goede weg te helpen. Bäckström is een klaploper die de halve bevolking van Zweden wangslijm ontfutselt omdat er bij het slachtoffer DNA is gevonden. Hoogtepunten voor Bäckström in het onderzoek zijn dat zijn complete wasgoed weer eens wordt gewassen op kosten van de staat en dat hij op de kamer van een collega naar het pornokanaal kan kijken onder het genot van een eindeloze stroom koud bier. Op het moment dat het fiasco compleet dreigt te worden verschijnt uiteindelijk Johansson die wat meer serieuze politiemensen aan het werk zet.
Deze misdaadroman heeft naar mijn smaak iets te veel humor en had ook wel wat compacter gekund.
Boek wordt opgedragen aan Maj Sjöwall en Per Wahlö - die het beter deden dan bijna alle anderen. Bäckström wordt hierbij neergezet als een pastiche van de onnavolgbare Martin Beck.