Bibliografie

  • Het experiment

Links:

Het experiment

Emil Planck, een vooraanstaand wetenschapper, is van de aardbodem verdwenen. Planck was in de buurt van Spitsbergen bezig met een revolutionair experiment, een meting van de concentratie fluormethaan in de lucht. Dit broeikasgas is zesduizend keer schadelijker dan kooldioxide. Met zijn methode wilde Planck bewijzen dat de uitstoot van het gas nog steeds toe- in plaats van afneemt, zoals was afgesproken in het Kyoto-protocol.
Wanneer Plancks onervaren assistent Kimi Hoorn het onderzoek overneemt, kan hij niet vermoeden dat er een verrader in hun midden is. Een van de leden van Serve Earth, een milieuorganisatie die nauw samenwerkte met Planck, is omgekocht om het experiment te laten mislukken. De man die achter de schermen aan de touwtjes trekt, is Michail Gusin, de directeur van een Russische aluminiumsmelterij. Gusin staat op het punt met zijn bedrijf naar de beurs te gaan en daarbij kan hij absoluut geen negatieve publiciteit gebruiken.

Boekgegevens
Titel: Het experiment (2008)
Auteur: Lennart Ramberg
Originele titel: Kyoto och fjšrilarna (2007)
Vertaling: Erica Weeda
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-229-9466-5
Omvang: 294 p.

Gelezen: 09-2008

BOB-score 2/5

Delicate balans

Er verschijnen angstaanjagend veel nieuwe misdaadromans en om potentiŽle kopers te helpen kiezen worden de boeken vaak aangeprezen vanuit een specifiek genre. Het succes van het genre wordt in de regel bepaald door enkele zeer succesvolle auteurs en waar John Grisham en Scott Turrow voorbeelden zijn binnen het legal thrillergenre, was Robin Cook dit voor de medische thrillers. In het voetspoor van de succesvolle schrijvers volgen vaak de schrijvers die een minder groot publiek weten te bereiken maar die wel bijdragen aan de hype rond een genre. Uit de vruchtbare bodem gevormd door de uitgeverijen is recent een nieuw genre ontsproten: de ecothrillers. Boeken als De Zwerm van Frank Schštzing en Het broeikaseffect van Kim Stanley Robinson zijn hiervan internationale voorbeelden. Nederlandse navolgers zijn Dagvals tijding van Marten van der Veen en Het Kyoto complot van Ruben van Dijk. Thrillers waarin het milieu onder druk staat en waarbij door individuen wordt gestreden tegen de misdadige uitwassen van de vervuilende industrie.

Het experiment van Lennart Ramberg is een Scandinavisch voorbeeld uit het genre ecothrillers dat dit zelfde stramien volgt. De bedreiging van het milieu wordt in dit boek gevormd door de toename van fluormethaan, ťťn van de broeikasgassen die verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Doctor Emil Planck werkt op Spitsbergen om metingen te doen naar de concentraties van het schadelijke gas fluormethaan. Op het moment dat Planck verdwijnt zit er voor zijn assistent Kimi Hoorn niets anders op dan het onderzoek voort te zetten. Het voormalig fotomodel en aan zichzelf twijfelend wetenschapper vindt al snel meetresultaten van Planck die hij niet kan verklaren. Samen met de leden van de milieuorganisatie Serve Earth gaat hij op zoek naar de oorzaak. Een zoektocht die hem via de Noordelijke IJszee naar Rusland brengt. Een zoektocht naar de bron van de vervuiling.

De Zweedse schrijver Lennart Ramberg heeft met Het experiment zijn eerste misdaadroman geschreven. Op zijn eigen site geeft Ramberg aan dat hij Smilla's gevoel voor sneeuw van Peter HÝeg heeft gebruik als voorbeeld. Waarbij Smilla het verlangen wekte om te schrijven, maar dat in de praktijk minder romantisch was dan Ramberg zich dit had voorgesteld. De schrijver schetst in dit boek de verschillende belanghebbenden, de milieuorganisatie die invloed wil krijgen om milieuproblemen aan te pakken maar hiervoor wel financiŽle steun nodig heeft, de wetenschap die probeert duidelijk te krijgen waardoor het klimaat verandert en de economische belangen van de vervuilende industrie.

De uitdaging binnen het nieuwe genre ecothrillers is het vinden van de balans tussen spanning en de vaak technische milieuproblematiek. Hierbij kunnen geloofwaardige en aansprekende hoofdpersonen de lezer waarnodig nog bij de les houden. Jammer genoeg slaagt Ramberg er in dit boek niet in om de juiste balans te vinden en zoekt het genre nog steeds naar een aansprekende kopman.