Bibliografie

  • Misstap

Links:

Misstap

Een succesvol architect wordt levensgevaarlijk gewond aangetroffen in zijn zomerhuisje. Inspecteur Valdimar Eggertsson gaat de zaak onderzoeken. Al snel wordt duidelijk dat de architect verwikkeld is in een web van leugens en bedrog, waarbij familie, een minnares en collega's een dubbelzinnige rol spelen. Langzaamaan worden de banden in de kleine, benauwende IJslandse gemeenschap duidelijker.
Wie is slachtoffer en wie is dader? Wie is allebei?

Boekgegevens
Titel: Misstap (2008)
Auteur: Jón Hallur Stefánsson
Originele titel: Krosstré (2005)
Vertaling: Kim Middel
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0995-0
Omvang: 320 p.

Gelezen: 10-2008

BOB-score 3/5

Sneeuw op Snćfellsjökull

De soliditeit van IJslandse thrillerschrijvers wint het van de banken. Waar Arnaldur Indriđason wordt gezien als de ware koning der misdaadauteurs krijgt Jón Hallur Stefánsson van de IJslandse pers het predikaat kroonprins.

Wanneer een succesvolle architect verdwijnt gaat zoonlief op onderzoek uit om zijn vader zwaargewond en buiten westen aan te treffen bij het zomerhuisje van de familie. Nadat de ambulance is vertrokken en de politie procesverbaal heeft opgemaakt doet zoon Marteinn in de slaapkamer van zijn ouders een onaangename ontdekking.
Op het architectenkantoor werkt de aantrekkelijke Sunneva die spoorloos lijkt te zijn verdwenen. De jongedame had blijkbaar niet alleen belangstelling voor de mentale kwaliteit van de gewonde architect maar had zich ook terdege ingewerkt in de meer fysieke kant van deze allround persoonlijkheid.
De slungelige rechercheur Valdemar doet onderzoek naar de verdwijning van Sunneva. Wie had er belang bij de verdwijning van deze roodharige schone, was het haar afgewezen jeugdvriend, de familie van de overspelige architect of was het een jaloerse collega. Valdemar tast volledig in het duister.

De IJslandse schrijver Jón Hallur Stefánsson won in 2004 de prijs voor het beste korte misdaadverhaal. Motivatie genoeg voor deze radiopresentator, vertaler van Harry Potter, songwriter, dichter en componist, om een complete misdaadroman te proberen. Krosstré werd in 2005 zijn debuut misdaadroman. Een eersteling die bol staat van goed uitgewerkte karakters die onderling een ondoordringbaar spinnenweb aan relaties in stand houden. Tergend langzaam bouwt Stefánsson het web steeds verder uit met nog meer details over mislukte levens, depressieve familieleden en een ploeterende politieman tot de lezer helemaal onderkoeld zit vastgeplakt aan het verhaal.

In de vulkaan wordt de druk opgebouwd, lava borrelt, stoom zoekt met geweld een weg naar buiten, de door een gletsjer bedekte Snćfellsjökull wil van zich laten horen en terwijl de argeloze lezer zich opmaakt voor de ultieme eruptie heeft de IJslandse debutant Stefánsson, gelijk de bank zijn spaarders, kans gezien om ons allen op het verkeerde been te zetten.