Bibliografie

Links:

Schemeruur

Op een mistige zomerdag in het begin van de jaren zeventig verdwijnt op het Zweedse eiland Oland een zesjarig jongetje. Familie, politie en vrijwilligers zoeken dagenlang vergeefs het hele eiland af. Twintig jaar later krijgt zijn moeder, Julia, een onverwacht telefoontje van haar vader, die na zijn pensionering nog altijd op Oland woont.
Er is bij hem een pakje bezorgd met daarin een kinderschoen. Julia keert met tegenzin terug naar het eiland waar ze weer wordt geconfronteerd met het drama van de verdwijning van haar zoontje. Pas nu hoort Julia het verhaal over een mytische zonderling op Oland, Nils Kant, die ooit het eiland onveilig maakte en schrik aanjoeg. Maar hij is gestorven en begraven, lang voordat Julia's zoontje verdween. Toch geloven sommige eilanders dat Nils Kant nog weleens gezien wordt als hij in het schemeruur over de velden dwaalt.

Boekgegevens
Titel: Schemeruur (2008)
Auteur: Johan Theorin
Originele titel: Skumtimmen (2007)
Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1153-6
Omvang: 410 p.

Gelezen: 06-2008

BOB-score 4/5

Duistere prins van de alvaret

Het Zweedse eiland Öland bestaat voor een groot gedeelte uit kalksteen en op deze schrale met heide begroeide ondergrond, alvaret genaamd, bloeien in het voorjaar veel orchideeën. Op deze alvaret zwerft Nils Kant, zoon uit een rijke Ölandse familie en voorzien van een licht ontvlambaar temperament. Er zit een donkere kant aan Nils, een kant die het levenslicht kan laten doven.

In de nazomer van 1972 verlaat de zesjarige Jens Davidsson het huis van zijn grootouders. Hij verdwijnt spoorloos in de mist. Het is het begin van een nachtmerrie voor zijn moeder Julia. Voor de lezer is het van het begin af aan duidelijk dat de jongen op de alvaret Nils Kant is tegengekomen. Vanaf dit moment heeft de Zweedse schrijver Johan Theorin de lezer goed bij de kladden. Wat is er gebeurd met Jens en welke rol heeft Nils Kant, de duistere prins van de alvaret, hierbij gespeeld?

Schemeruur bestaat uit een tweetal verhaallijnen, de eerste beschrijft hoe de gewelddadige Nils Kant uiteindelijk het pad kruist van Jens. Het tweede vertelt het verhaal van zijn moeder Julia en zijn grootvader Gerlof. Twintig jaar na die fatale dag krijgen ze per post een pakje met een sandaal. Een provisorisch gerepareerde sandaal die samen met Jens twintig jaar eerder verdween. Gerlof en Julia volgen, elk gedreven door hun eigen schuldgevoelens, het nieuwe spoor.

Schemering, de overgang van licht naar donker, van goed naar kwaad. Johan Theorin zet een indrukwekkend boek neer met Schemeruur. Hij ontving hiervoor van de Zweedse detectiveacademie in 2007 niet voor niets de prijs voor beste misdaadromandebuut. De levensechte karakters van voormalig schipper Gerlof Davidsson die wil weten wat er met zijn kleinzoon is gebeurd en de depressieve moeder Julia die na twintig jaar in haar hoofd nog steeds blijft praten tegen haar vermiste zoon plaatst Theorin in de desolate omgeving die het eiland Öland in de herfst wordt nadat alle toeristen zijn vertrokken. Een beklemmend verhaal waarbij Theorin meesterlijk gebruik maakt van de gruwelijke doemscenario's die de lezer zelf zal verzinnen en die met een sterk plot diezelfde lezer uiteindelijk op een verkeerde been weet te zetten.

Johan Theorin is een aanwinst voor het genre en na zijn ouverture van Herfstklanken op Öland zal de lezer even zijn geduld moeten betrachten totdat ook de andere door de seizoenen geïnspireerde boeken worden gepubliceerd. In Zweden verschijnt dit najaar in ieder geval de Winter episode getiteld Nattfåk. Na alle moorden op Gotland staat dankzij Theorin nu ook het eiland Öland op de kaart.