Bibliografie

Links:

Poppenspel

Haar opengesperde ogen zagen de grond omhooggaan. Haar gezicht trof de harde sneeuw alsof ze op een ijskoude, open mond viel. Grove ijskristallen drongen haar keel binnen en sneden haar schreeuw af. Het indringende geluid in haar oren steeg tot een gigantisch crescendo voordat alles explodeerde en het donker werd ...

Tromsø, een stad aan de noordwestkust van Noorwegen. Op een ijzig koude morgen zit de jonge studente Beate Moberg op een bankje bij het meer. Dood.
Pleegde ze zelfmoord? Is ze onverwachts ziek geworden? Vreemd genoeg lijkt Beate aan 'niets' te zijn overleden. De zaak bezorgt hoofdagent Aslak Eira een boel kopzorgen en frustraties. Zeker als nog twee andere meisjes dood worden gevonden. Er is geen vanzelfsprekende verdachte, geen voor de hand liggend motief. Verbeten en doordacht gaat Aslak het gevecht aan met de moordenaar.

Boekgegevens
Titel: Poppenspel (2008)
Auteur: Jorun Thørring
Originele titel: Glassdukkene (2006)
Vertaling: Maaike Lahaise
Uitgeverij: Davidsfonds
ISBN: 90-6306-572-0
Omvang: 347 p.

Gelezen: 07-2008

BOB-score 3/5

Trubbels in Tromsø
In 2006 verscheen van de Noorse gynaecoloog Jorun Thørring haar misdaaddebuut Schaduwsporen met in de hoofdrol rechercheur Orla Os, werkzaam bij de recherche in Parijs. In haar tweede boek introduceert Thørring een nieuwe hoofdpersoon en koos ze voor een setting die ze door en door kent. Tromsø, de universiteitsstad boven de poolcirkel met de bijnaam Parijs van het Noorden, waar Thørring opgroeide en studeerde.

Hoofdagent Aslak Eira is werkzaam bij de politie van Tromsø en woont als alleenstaande ouder samen met zijn puberzoon Niillas. Eira heeft een Samische achtergrond waar hij trots op is en die hij na het overlijden van zijn moeder heeft weten te behouden tijdens een moeilijke jeugd op een internaat.
Eira ziet zich na twintig jaar bij de politie geplaatst voor een moeilijke opgave als op een koude meimorgen Beate Moberg door twee medestudenten dood wordt aangetroffen aan de oever van het Prestmeer, midden in de stad. Eira opent het onderzoek in het studentenmilieu en wordt hierbij geholpen door psychiater Mona Lie. Minder hulp ontvangt hij van de schrijvende pers waarbij de journalist Krogh, als een varken op truffeljacht, zoveel mogelijk in het verleden van Eira zit te wroeten. Het onderzoek komt nog meer onder druk te staan wanneer drijvend in het Prestmeer het lichaam van een tweede studente wordt gevonden.
Eira ziet overeenkomsten met de verdwijning van een jonge vrouw een jaar eerder. Heeft Tromsø te maken met een seriemoordenaar, waarbij de tijd tussen de moorden steeds korter wordt?

Thørring schetst uitgebreid het politieonderzoek waarbij de nodige couleur locale van de bisschopsstad Tromsø aan de lezer wordt voorgeschoteld. Geheel in Scandinavische traditie laat deze Noorse schrijfster maatschappijkritisch weten dat jonge vrouwen niet ondoordacht hun gegevens op Internet moeten zetten, journalisten minder sensatiezucht moeten tonen en meer terughoudendheid kunnen betrachten, instanties de kwalificaties van hun medisch personeel beter moeten controleren en etnische bevolkingsgroepen de ruimte moeten krijgen voor hun eigen cultuur.

De wetmatigheden van de misdaadroman vereisen echter ook dat de dader wordt gepakt. Politieman Aslak Eira en psycholoog Mono Lie komen ieder afzonderlijk tot de conclusie wie deze dader zou moeten zijn. De dader geeft zich echter niet zo maar gewonnen.
Poppenspel is een aardige politieroman geworden met een speurder en een setting die nog verder kunnen worden uitgebouwd. Volgende boek van Jorun Thørring dat in Noorwegen al verschenen is, draagt de titel Tarantellen hierbij borduurt de schrijfster eerst voort op haar andere hoofdpersoon, rechercheur Orla Os uit het Parijs van het Zuiden.