Menu:

Bibliografie

Links:

De genezer

Wanneer Tapani Lehtinen een telefoontje krijgt van zijn vrouw Johanna, die meldt dat ze wat later thuiskomt, is dat niets bijzonders. Maar de volgende dag is Johanna er nog steeds niet. Als ook haar vaste collega niet reageert op Tapani's telefoontjes, weet hij zeker dat er iets verschrikkelijks is gebeurd. Al gauw blijkt dat Johanna, die onderzoeksjournalist is, werkte aan een artikel over de Genezer, een geheimzinnige, nietsontziende milieuactivist die verschillende moorden op zijn geweten heeft.
Omdat verdwijningen in Helsinki aan de orde van de dag zijn en de politie niet van plan is om iets te ondernemen, besluit Tapani zelf op onderzoek uit te gaan. Zijn zoektocht voert hem door het chaotische Helsinki, waar door de hevige regenbuien van de laatste maanden hele wijken zijn overstroomd en anarchie heerst. In een angstaanjagende race tegen de klok, komt Tapani er langzaam maar zeker achter dat Johanna een deel van haar verleden angstvallig voor hem heeft verzwegen. Een verleden dat te maken heeft met de Genezer...

Boekgegevens
Titel: De genezer (2013)
Auteur: Antti Tuomainen
Originele titel: Parantaja (2010)
Vertaling: Annemarie Raas
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 94-005-0118-8
Omvang: 205 p.

Gelezen: 01-2013

Awards
Vuoden johtolanka 2011

BOB-score 4/5

Geef ons meer

Is er iemand die de Finse schrijvers Marko Leino, Pekka Hiltunen en Antti Tuomainen kent? Alle drie wonnen ze de prijs voor de beste Finse misdaadroman de afgelopen drie jaar. Waarschijnlijk klinkt geen van de drie namen bekend. Vergeleken met de grote hoeveelheid Scandinavische misdaadromans worden de Finse schrijvers maar met mondjesmaat in vertaling uitgebracht. In de laatste vijf jaar verscheen slechts een handvol boeken van met name Matti Joensuu en Matti Rönkä. Met De genezer van tekstschrijver en freelance journalist Antti Tuomainen groeit er weer een nieuwe loot aan de Finse thrillerboom.

Helsinki, vlak voor Kerst, ergens in de nabije toekomst waar de klimaatveranderingen onomkeerbaar hun stempel drukken op het dagelijks leven van de gemiddelde Fin. Dichter Tapani Lehtinen maakt zich zorgen over zijn vrouw Johanna die als onderzoeksjournalist werkt aan een artikel over de radicale milieuactivist de Genezer. Samen met fotograaf Gromow is ze op pad gegaan en sindsdien verdwenen. Hoofdredacteur Uutela maakt zich meer zorgen over het fors teruglopende aantal abonnees dan over de verdwijning van zijn journaliste die pas 24 uur weg is in een stad waar duizenden mensen verdwijnen.

Tapani probeert het spoor van Johanna te volgen maar kan ternauwernood ontsnappen als hij hardhandig kennis maakt met een groepje beveiligingsmedewerkers. Taxichauffeur Hamid helpt hem uit deze benarde positie en neemt hem mee naar zijn huis voor verzorging. Rechercheur Harri Jaatinen werkt bij een politiekorps dat kampt met een forse onderbezetting en een explosief groeiende hoeveelheid misdaden. Het feit dat Johanna werkte aan een artikel over de Genezer prikkelt zijn belangstelling. Het DNA-materiaal, gevonden op locatie waar de Genezer een gezin heeft gedood, roept meer vragen op dan het antwoorden geeft. Wie is de Genezer en waar is Johanna?

Antti Tuomainen laat zijn verhaal spelen tussen de periode vlak voor Kerst en sluit af op de ochtend van Goede Vrijdag. Een begin en een einde vormgegeven in een wereld die veranderd is. Waar het goede met een kaarsje moet worden gezocht en de kwade alom aanwezig is. Waar wie kan vlucht naar een betere plek en waar hulp komt uit soms onverwachte hoek.
Waar veel van de Scandinavische schrijvers hun maatschappijkritiek richten op bestaande problematieken kiest de Finse schrijver Tuomainen een nieuwe aanpak met een waarschuwing richting de toekomst. Klimaatveranderingen leiden tot een samenleving die in hoog tempo uit elkaar valt en waarbij het ieder voor zich is. Het zoeken naar Johanna en het geleidelijk vrijgeven van informatie over haar verleden zorgt voor genoeg spanning om de lezer vooruit te stuwen naar de ontknoping. De overvloed aan Finse straatnamen waarmee de schrijver kwistig strooit wordt hierbij voor lief genomen.
Geef ons lezers meer Finse thrillers als De genezer van Antti Tuomainen maatgevend is.