Bibliografie

Links:

Novemberval

Op een regenachtige novemberdag maakt Richard Von Knecht, de rijkste man van Goteborg, een dodelijke smak van zijn balkon. Is er sprake van zelfmoord of heeft iemand hem van het balkon geduwd? Zijn dood wordt gevolgd door andere incidenten. Zijn schoonmaakster blijkt spoorloos verdwenen. Er ontploft een bom in zijn kantoor. Bij Von Knecht wordt ook een hoofdwond ontdekt die niet door zijn val veroorzaakt kan zijn. De politie twijfelt niet meer: de moordzaak is een feit. De weduwe plengt nauwelijks een traan, de overlijdensverzekering zal immers veel geld uitkeren. Zoon Henrik en zijn knappe vrouw Charlotte zijn evenmin erg aangedaan. Maar dan blijkt dat Von Knecht nog een zoon had...
Het onderzoek voert het team van Irene Huss van de rijke zakenwereld naar de onderwereld van drugs en Hells Angels.

Boekgegevens
Titel: Novemberval (2008)
Auteur: Helene Tursten
Originele titel: Den krossade tanghästen (1998)
Vertaling: Lia van Strien
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0992-2
Omvang: 480 p.

Gelezen: 02-2008

BOB-score 3/5

Gladgestreken rimpelingen in Göteborg

In 2007 toerde zij al in gezelschap van haar Zweedse collega's Inger Frimansson, Kjell Eriksson en Håkan Nesser door Amerika en Canada om haar derde boek in Engelse vertaling te promoten. In Duitsland verschenen van haar hand inmiddels al zeven delen van de acht boeken die zijn geschreven over inspecteur Irene Huss. Het werd dan ook de hoogste tijd dat Nederland kennis kon maken met Helene Tursten. Uitgeverij De Geus bracht begin dit jaar in vertaling van Lia van Strien het eerste boek van Tursten Den krossade tanghästen uit als Novemberval.

Thuisbasis van Irene Huss is de stad Göteborg waar ook Åke Edwardson zijn hoofdinspecteur Erik Winter op criminelen laat jagen. In Novemberval lijkt er op het eerste gezicht geen sprake van criminaliteit als entrepreneur en rokkenjager Richard von Knecht van een serieuze hoogte een deuk probeert te maken in het trottoir. Hierbij gadegeslagen door zijn vrouw Silvia en zoon Henrik. De verse weduwe en haar zoon zijn niet erg uit het lood geslagen als blijkt dat Richard een handje is geholpen bij zijn ongelukkige zweefduik.

Samen met het haar team begint Irene Huss het politieonderzoek naar de achtergrond van de von Knecht-familie. Een achtergrond die bestaat uit de zeer gegoede burgerij van Göteborg, die niet vies is van drugsgebruik en waarbij de lokale Hells Angels ook een rolletje krijgen toebedeeld.

Helene Tursten zet in dit eerste boek een nieuwe politievrouw neer die nu eens niet gebukt gaat onder een problematisch gezinsleven. Of het moet zijn dat één van haar dochters van het rechte pad dreigt te raken als ze in aanraking komt met een vriendje met neo-nazistische ideeën. Deze rimpel in het familiegeluk wordt echter snel gladgestreken. Ook de ongewenste intimiteiten bij een vrouwelijke collega binnen het team van Huss, een veel voorkomend probleem bij het politiemannenbolwerk volgens Tursten, wordt relatief eenvoudig gesust.

Irene Huss, is een gewone hedendaagse Zweedse vrouw die haar tijd en haar energie verdeelt tussen werk en gezin en hierbij probeert in evenwicht te blijven. Aangezien de misdaad wordt opgelost en dochter weer onder moeders vleugels komt, wordt deze balans ook gevonden. Er worden een aantal sociale mistanden aangesneden maar niet echt uitgewerkt en hiermee blijft het debuut redelijk vlak. Op zich geen zwaar probleem aangezien met dit boek het fundament is gelegd waarop Helen Tursten nog een aantal delen heeft gebouwd en haar hoofdpersonen verder heeft ontwikkeld. Tenslotte schreef Henning Mankell met zijn eersteling Moordenaar zonder gezicht ook niet zijn beste Wallander.