Bibliografie

Links:

Het derde meisje

Op weg naar huis wordt de dochter van chirurg Veronika Lundborg, Cecilia, overvallen en zwaar mishandeld. Terwijl Veronika in het ziekenhuis over haar waakt, wordt een man gewurgd aangetroffen in de kelder van het hoofdgebouw van hetzelfde enorme ziekenhuis in Lund, dat ook bekendstaat onder de naam 'Het Blok'.
Kort daarna probeert inspecteur Claes Claesson samen te werken met de politie van Lund wanneer het idyllische universiteitsstadje door nog een gewelddadige moord wordt opgeschrikt - een van Cecilia's vroegere kamergenoten wordt verkracht en vermoord gevonden in haar appartement.
Wat is het verband tussen de twee moordzaken - en wat is er eigenlijk aan de hand binnen de kring van jonge artsen die in relatie stond met Cecilia en haar voormalige kamergenote?

Boekgegevens
Titel: Het derde meisje (2008)
Auteur: Karin Wahlberg
Originele titel: Blocket (2006)
Vertaling: Edith Sybesma
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-2229-3
Omvang: 445 p.

Gelezen: 08-2009

BOB-score 3/5

Machteloos,doodsbang en moederziel alleen

Het derde meisje is het tweede boek van gynaecoloog en schrijfster Karin Wahlberg dat in vertaling wordt uitgebracht. Chronologisch het vijfde deel in de reeks over de terugkerende personages chirurg Veronika Lundberg en inspecteur Claes Claesson en het vervolg op het vorig jaar uitgegeven Dodelijke bloemen.

Blocket is de originele titel van Het derde meisje en het Blok is de benaming van het universiteitsziekenhuis van Lund dat een belangrijke rol speelt als setting in deze misdaadroman. Cecelia, dochter uit Veronika’s eerste huwelijk, ligt met hersenletsel in een kunstmatige coma nadat zij op straat door een onbekende is aangevallen. Veronika zelf net terug van huwelijksreis vertrekt direct naar Lund om in de nabijheid van haar dochter te zijn. Haar jongste dochter onder de hoede latend van haar kersverse echtgenoot Claes die eigenlijk weer aan het werk moet na zijn ouderschapsverlof.

Claes wordt aangesproken door een bezorgde buurvrouw over de verdwijning van haar man die voor onderzoek een afspraak had in het Blok. Het Blok waar op de afdeling verloskunde de jonge arts Gustav Stjärne wanhopig worstelend en tot grote frustratie van het andere personeel zijn best doet om in de voetstappen van zijn vader te treden.
Terwijl Veronika aan het bed van haar dochter zit en ter afwisseling door de stad Lund rondbanjert, past Claes thuis op het fort en doet wat halfslachtige pogingen om zijn buurman op te sporen. Meer vaart komt er pas in het verhaal als de buurman gewurgd opduikt in een schoonmaakkast in het Blok en een huisgenote van Cecelia wordt verkracht en vermoord.

In een interview geeft Wahlberg al aan dat de drijvende kracht in haar boeken vaak kan worden gevonden in sterke gevoelens zoals haat, jaloezie of zich buitengesloten voelen. In dit boek worden stukjes geschiedenis van de dader aan de lezer vrijgegeven en langzaam ontstaat het beeld van een beschadigd individu die wanhopige pogingen doet om een plek in de wereld te veroveren hierbij keuzes makend die door de samenleving niet worden getolereerd.

'Als een klein kind dat zich verstopt, dacht Claesson.
Machteloos,doodsbang en moederziel alleen.'


Wahlberg heeft een kloek boek nodig om het verhaal Het derde meisje vorm te geven hierbij veel details verstrekkend over de medische wereld, het universiteitsstadje Lund en een breed scala aan uitgewerkte personages inclusief steeds wisselend perspectief die deze roman bevolken. Het geheel wordt hierdoor een wat stroperige psychologische misdaadroman met veel aandacht voor de motivatie van de dader.