Bibliografie

Links:

Zwarte nazomer

Een septemberochtend in de Deense provinciestad Arhus. In een park wordt het naakte lichaam van een jonge vrouw gevonden. Haar keel is doorgesneden, op haar borst ligt een boeket gedroogde bloemen. De vrouw heet Anna Kiehl, ze is moeder van een zoontje van drie jaar en studente antropologie. Waarnemend hoofdrechercheur Daniel Trokic, een introverte vrijgezel met een Kroatische achtergrond, en zijn kleurrijke partner, computerexpert Lisa Kornelius, worden belast met het onderzoek naar de moord.
Anna's dood blijkt in verband te staan met de verdwijning van Christoffer Holm, een vooraanstaand onderzoeker die op het spoor is gekomen van antidepressiva zonder bijwerkingen.
Trokic en Kornelius ontdekken dat Anna een relatie met hem had en zwanger van hem was. Ook Holm is vermoord. Als er nog twee lijken worden aangetroffen, stijgt de spanning, en de druk op Trokic en Kornelius om de moordenaar te vinden neemt toe.
Die blijkt dichterbij dan zij denken...

Boekgegevens
Titel: Zwarte nazomer (2008)
Auteur: Inger Wolf
Originele titel: Sort Sensommer (2006)
Vertaling: Lars Zwemmer
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1233-1
Omvang: 275 p.

Gelezen: 03-2008

BOB-score 2/5

Nazomeren in Århus

In Denemarken verschijnt binnenkort de tweede misdaadroman van schrijfster en vertaalster Inger Wolf. In deze tweede titel proberen Daniel Trokic en Lisa Kornelius van de recherche in Århus de moord op een achtjarig jongetje op te lossen. In Nederland krijgen we het eerste boek van Wolf voorgeschoteld, Zwarte nazomer, dat in 2006 de prijs kreeg voor beste Deense misdaadromandebuut.

In een park in Århus wordt een dode jonge vrouw gevonden slechts gekleed in een boeketje gevlekte scheerling. Hoofdinspecteur Agersund koppelt einzelgänger Trokic met zijn Kroatische wortels aan de computerwizzard uit Kopenhagen Lisa Kornelius. Lisa tovert wat gewiste emailberichten uit de PC van de jonge vrouw en betovert collega Jacob in de bedstee. En binnen een tijdbestek van iets meer dan een week al nazomerend in september weet het nieuwe politieduo samen de dader op te sporen waarbij de misdaden redelijk spontaan worden bekend. En passant wordt ook nog even een cold case opgelost en dat alles slechts tegen een vriendenprijs van een schampschot.

In dit debuut worden een aantal nieuwe hoofdpersonen in de verf gezet die na het lezen van het boek nog zo dun blijven als bordkarton. Verder worden ingrediënten als industriële spionage en een sekte bestuurd door geestelijk leider Hanishka niet overtuigend genoeg samengevoegd. Er ontstaat geen homogene en boeiende thriller. De opbouw van spanning blijft redelijk naïef met cliffhangers als: 'Ze staarde met verbazing naar het scherm. Dat kon gewoon niet kloppen.' Om vervolgens twee hoofdstukken later terug te komen op de reden van de verbazing. De dode vrouw had geen email op haar PC.

Wellicht doet het bovenstaande niet helemaal recht aan deze debuterende Deense schrijfster die nog duidelijk zoekende is naar een eigen stijl en die ook nog wat tijd nodig heeft voordat de lezers bekend zijn met de hoofdrolspelers Daniel Trokic en Lisa Kornelius. Maar het contrast tussen dit boek Zwarte nazomer en het ook recent uitgekomen boek De honingval van Unni Lindell dat ik ook deze week las, is zo groot dat ik me niet helemaal kan vinden in de aanbeveling van 'overdonderend thrillerdebuut'. Wellicht kan het tweede boek van Wolf meer overtuigen.