Bibliografie

Links:

Libri di Luca

Als Luca Campelli onder mysterieuze omstandigheden overlijdt, erft zijn zoon Jon zijn tweedehands boekwinkel in Kopenhagen. Na de begrafenis wordt Jon verteld dat zijn vader behoorde tot een geheime organisatie genaamd de Lettore - mensen die de gave hebben om door het lezen van boeken andere mensen te be´nvloeden. Jon weigert aanvankelijk iets te maken te hebben met de erfenis van zijn vader - maar als iemand probeert de boekhandel in brand te steken en er meer doden beginnen te vallen, raakt Jon langzaam in de macht van een eeuwenoude organisatie.

Boekgegevens
Titel: Libri di Luca (2008)
Auteur: Mikkel Birkegaard
Originele titel: Libri di Luca (2007)
Vertaling: Femke Blekkingh-Muller
Uitgeverij: Mynx
ISBN: 90-225-5037-0
Omvang: 477 p.

Gelezen: 12-2008

BOB-score 3/5

In Kopenhagen zijn er twee groepen boekenliefhebbers met bijzondere eigenschappen: de zenders die door het voorlezen van boeken sterke beelden kunnen overbrengen aan hun gehoor en de ontvangers die de beelden van mensen die lezen kunnen versterken.
De ontvangers en zenders, die gezamenlijk bekend staan als de Lettore, leven al meer dan twintig jaar met elkaar in onmin, een scheiding die in staat wordt gehouden door beide leiders van de twee groepen. Lettore en boekhandelaar Luca Campelli doet zijn best om de kloof tussen beide kampen te dichten. Tot hij wordt vermoord.
Jon Campelli, advocaat, erft het antiquariaat van zijn vader en komt in aanraking met de wereld van de Lettores. En langzaam aan wordt duidelijk dat er naast de zenders en ontvangers nog een derde groep actief is. Een groep die hun gaven willen misbruiken. De hele zaak komt in een stroomversnelling wanneer de leider van de zenders ook wordt vermoord.

De Deense ICT-er Mikkel Birkegaard schreef vijf jaar aan zijn eerste boek Libri di Luca. Het is een verhaal geworden waar je als lezer gemengde gevoelens bij krijgt. De karakters worden niet geweldig uitgewerkt, sommige onderwerpen zijn voor de geloofwaardigheid te zwaar aangezet en de toevoeging van de romantische noot is te voor de hand liggend. Het positieve zit in de zuigende werking van het verhaal. Je wilt weten hoe het verhaal zich ontwikkeld.
EÚn ster voor het idee van de Lettores en nog twee voor de uitwerking.