Bibliografie

Links:

Letter voor letter

Frank Fons, een Deense schrijver van bestsellers, brengt zijn dagen door in een afgelegen huisje in het noorden van Sealand, in afwachting van het verschijnen van zijn nieuwe boek. Op een ochtend wordt hij gebeld door een politieagent. Die vertelt hem dat het stoffelijk overschot van een jonge vrouw is gevonden. Het blijkt dat iemand de moord uit Franks boek tot in detail heeft uitgevoerd. Hij raakt betrokken bij het moordonderzoek en staat al snel voor de angstaanjagende uitdaging de confrontatie aan te gaan met de moordenaar.

Boekgegevens
Titel: Letter voor letter (2010)
Auteur: Mikkel Birkegaard
Originele titel: Over mit lig (2009)
Vertaling: Femke Blekkingh-Muller
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 90-225-5375-2
Omvang: 320 p.

Gelezen: 09-2010

BOB-score 3/5

"De hoofdpersoon hoeft niet in de spiegel te kijken om de lezer een idee te geven van zijn uiterlijk, want de hoofdpersoon ben ik zelf: Frank Føns, een zesenveertigjarige schrijver, niet erg lang, een meter zeventig, slank postuur, donker haar, kortgeknipte baard en snor en staalgrijze ogen die volgens anderen niet vaak knipperen."

De hoofdpersoon uit het tweede boek van de Deen Mikkel Birkegaard stelt zichzelf in de proloog aan de lezer voor. Frank Føns is een succesvol thrillerauteur die al een reeks boeken op zijn naam heeft staan en die door zijn gruwelijk gedetailleerd beschreven mishandelingen en groot lezerspubliek heeft bereikt tot genoegen van de kleine uitgeverij waar hij voor schrijft. Nog voor zijn nieuwste boek In het rode veld in de boekhandel ligt wordt Føns geconfronteerd met een moord die hij gedetailleerd heeft beschreven in een nog niet verschenen boek. Gruwelijk detail is dat hij het slachtoffer ook kent. Politieman Werner uit Kopenhagen, die de schrijver wel eens adviseert, laat weten dat hij de overeenkomst heeft opgemerkt. Niet geheel onverwacht dat ook Werner slachtoffer wordt en ook hij wordt op een manier gedood die uit de morbide fantasie van Frank Føns is ontsproten.

Wanneer de moordenaar steeds dichterbij dreigt te komen weet de schrijver dat hij een plan moet verzinnen. Een strategie om de door hem geïnspireerde seriemoordenaar op een ander spoor te zetten. Een spoor dat niet leidt tot een slachtoffer binnen zijn kring van geliefden. De schrijver doet de moordenaar een voorstel dat niet kan worden afgewezen.

Letter voor letter is het tweede boek van Mikkel Birkegaard die in Denemarken zeer succesvol was met zijn debuut 'Libri di Luca'. Geen Scandinavische traagheid of maatschappijkritiek maar een Amerikaans aandoende bloederige thriller over een geïnspireerde moordenaar.