Menu:

Bibliografie

Links:

De man uit de bergen

Het leven van Manuel Alavez, een Mexicaanse Zapote-indiaan, is kapot. Zijn beide broers zijn slachtoffer geworden van wat indianen 'de man uit de bergen' noemen: een oplichter die je lokt met rijkdom en ervandoor gaat met je ziel. De ene broer heeft het niet overleefd, de ander zit een gevangenisstraf uit in Zweden voor drugshandel. Als Manuel zijn broer bezoekt, ontdekt hij dat de zo gehate oplichter een restaurant heeft in Uppsala. Hij zint op wraak.
Dan wordt er een lijk uit de rivier gevist, de keel is doorgesneden en er is een tatoeage van de bovenarm verwijderd. Het blijkt Amas te zijn, de rechterhand van de restauranthouder, en inspecteur Ann Lindell moet de zaak onderzoeken.

Boekgegevens
Titel: De man uit de bergen (2008)
Auteur: Kjell Eriksson
Originele titel: Mannen från bergen (2005)
Vertaling: Mijke Wondergem
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0991-8
Omvang: 416 p.

Gelezen: 10-2008

BOB-score 3/5

Het nieuwe boek van Kjell Eriksson De man uit de bergen is zo kleurrijk als een Mexicaanse deken. De kleurrijke onderdelen die op het weefgetouw staan zijn de Mexicaanse Zapote-indiaan Manuel Alavez die naar Uppsala is gekomen om zijn broer op te zoeken die een gevangenisstraf uitzit. Eveneens in Uppsala houden Slobodan Andersson en zijn rechterhand Armas een tweetal restaurants in de lucht waarbij het niet altijd even duidelijk is waar het geld vandaan komt. In het restaurant van Slobodan werkt Eva Willman als serveerster. Eva is alleenstaande moeder van twee puberzoons, waarvan er een mogelijk betrokken is bij een mishandeling.
Wanneer het dode lichaam van Armas wordt gevonden is het aan inspecteur Ann Lindell en haar team om uit al deze kleurrijke draden het thema op de Mexicaanse deken te ontdekken. Al snel wordt duidelijk dat de gemeenschappelijk factor drugs is en dat iemand de rol van 'de man uit de bergen' op zich heeft genomen. De mythische figuur die binnen de cultuur van de Mexicaanse indianen mannen lokt met rijkdom en er vervolgens vandoor gaat met de ziel van het slachtoffer.

Kjell Eriksson heeft een vrij rustige manier om zijn verhaal uit de doeken te doen zodat lezers op zoek naar nagelbijtende spanning of spetterende actie zeker niet aan hun trekken zullen komen. Wel weet deze voormalige hovenier via verschillende verhaallijnen problemen in de samenleving op een indringende manier voor het voetlicht te krijgen. Eriksson laat hierbij grote sociale problemen vooral zien door de ogen van een individu die wordt geconfronteerd met de uiteindelijke gevolgen van deze problematiek.
De man uit de bergen is een aardige misdaadroman maar niet de beste uit de reeks over inspecteur Ann Lindell waarvan in 2007 het achtste deel verscheen met de titel Den Hand Som Skälver.