Het huis der dwazen

Ik was vervuld van een groot verdriet dat toen al jaren duurde, eerst alleen voelbaar als een traagheid in mijn lichaam, een druk in mijn hoofd, ik stelde me graag voor dat een bloedvat in mijn hersens op springen stond en dat een warme golf binnenkort alle gedachten, alle beelden zou verdrinken. Ik zou in een gedachteloze duisternis wegzakken, ik zou verdwijnen. Als dat bloedvat maar sprong. Maar dat gebeurde nooit.

Dit zijn de woorden van Hajna, die op een dag in maart 1978 over de drempel van de gesloten afdeling van Het Baken wordt gedragen. Ze heeft 160 hechtingen in haar lichaam nadat ze door een grote etalageruit is gesprongen. Ze is nog maar vierentwintig jaar, maar het enige dat ze wil is dood zijn. Het huis der dwazen is een roman vol dramatische gebeurtenissen en lotgevallen, maar tegelijkertijd ook met veel humor en warmte.

Karin Fossum toont haar grote psychologische inzicht plus haar maatschappelijke engagement. Fossum is op haar best wanneer ze wanhopige mensen beschrijft die niet in staat zijn om hun eigen leven in te vullen.

Boekgegevens
Titel: Het huis der dwazen (2008)
Auteur: Karin Fossum
Originele titel: De gales hus (1999)
Vertaling: Annemarie Smit
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1269-0
Omvang: 384 p.