Een andere voorkeur

Tijdens een zondagse wandeling vindt een echtpaar, Reinhardt en Kristine, het ontzielde lichaam van een jongetje, alleen gekleed in een shirt. Voor de politie arriveert maakt Reinhardt met zijn gsm foto's van het slachtoffer en shockeert daarmee zijn vrouw. Het politie-onderzoek leidt inspecteur Konrad Sejer naar het pedofiele milieu.
Dan verdwijnt er weer een jongetje.

Boekgegevens
Titel: Een andere voorkeur (2008)
Auteur: Karin Fossum
Originele titel: Den som elsker noe annet (2007)
Vertaling: Annemarie Smit
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1399-5
Omvang: 239 p.

Gelezen: 12-08

BOB-score 4/5

Duidelijke regels

Konrad Sejer is terug. De Noorse schrijfster Karin Fossum heeft met Een andere voorkeur haar achtste boek geschreven over deze sympathieke politieman die het als zijn plicht ziet om eer en waardigheid in de samenleving te herstellen.

Sejer raakt samen met zijn jongere collega Skarre betrokken bij de dood van een jongetje. Zijn lichaam wordt half ontkleed aangetroffen door een wandelend echtpaar in een stil en verlaten bos. Heeft de eenzame wandelaar iets te maken met de gruwelijke daad? Op basis van de karakteristieke beschrijving van de man met zijn witte auto starten Sejer en zijn collega het onderzoek. Ook kinderen zien de witte auto in de omgeving van school. De wereld van de alleenstaande moeder stort langzaam in. De nachtmerrie lijkt zich te gaan herhalen wanneer nog een jongetje spoorloos verdwijnt.

Karin Fossum is als geen ander in staat om de psychologische kant in de misdaadroman vorm te geven, of het nu de angst is van de moeder die haar zoon kwijt is, de gemengde gevoelens van Sejer en Skarre over de dader, of de onderhuidse spanning in de relatie van het echtpaar na het vinden van het kinderlichaam. In alle gevallen zet Fossum haar karakters op een indrukwekkend geloofwaardige manier op papier.

Het in het boek gekozen thema pedofilie wordt op een genuanceerde wijze door de ogen van de slachtoffers, dader en politie beschreven. Rechercheur Skarre verdiept zich in het thema en bespreekt met zijn collega de culturele verschillen zoals die er zijn in de opvatting tussen buurlanden Noorwegen en Zweden. Zijn collega kiest voor zichzelf een meer rechtlijnige aanpak: 'Wij werken in Noorwegen', zei Sejer, 'en hier hebben we duidelijke regels. Daar moeten we blij om zijn.'

Voor de liefhebbers is er goed nieuws. Konrad Sejer en Jacob Skarre zijn ook weer van de partij in het negende boek Den onde viljen. Drie jeugdvrienden kamperen samen bij een meer. Wanneer één van de drie in het meer wordt aangetroffen richt het onderzoek zich al snel op de overgebleven twee.

Voor psychologische misdaadromans is Karin Fossum het Noorse neusje van de zalm.