Laat de dood slapen

Adina verkoopt haar lichaam om haar zoon in Estland een betere toekomst te geven. Ze ziet te laat in dat de voorwaarden anders zijn dan haar zijn voorgespiegeld. Haar leven loopt gevaar en ze is slechts een pion in een cynisch spel. Zonder de waarheid te onthullen probeert ze de aandacht te trekken van de politie. Inspecteur Maria Wern wordt naar de Cheironkliniek geroepen, een exclusieve privekliniek die is gespecialiseerd in reageerbuisbevruchtingen. Een patiënte heeft uit wanhoop zelfmoord gepleegd. Als de zwangere Adina dood in bad wordt aangetroffen, lijkt er opnieuw een verband met de kliniek te zijn.

Boekgegevens
Titel: Laat de dood slapen (2008)
Auteur: Anna Jansson
Originele titel: Må döden sova (2002)
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1190-4
Omvang: 320 p.

Gelezen: 03-2009

BOB-score 3/5

Uitgeverij De Geus laat na Zondebok de lezer een sprongetje terug in de tijd maken met het uitbrengen van Laat de dood slapen het derde deel uit de reeks over rechercheur Maria Wern dat origineel stamt uit 2002.
Wern komt in aanraking met een jonge vrouw Adina uit Estland die betrokken is bij een auto-ongeluk. Ze raakt met haar auto van de weg omdat ze iemand op de rijbaan heeft zien lopen. De zwangere buurvrouw van Maria heeft last van hallucinaties en ziet overal spinnen. Zowel Adina als buurvrouw Karin zitten onder de blauwe plekken. Wanneer Adina verdrinkt in haar eigen bad en zwanger blijkt te zijn en Karin spoorloos verdwijnt is het voor Maria Wern wel duidelijk dat de gemeenschappelijke factor moet worden gevonden in de Cheironkliniek.

Anna Jansson heeft een aardige reeks politieromans op haar naam staan waarin een onderwerp uit de actualiteit wordt omgebouwd tot een spannend verhaal met in de hoofdrol haar vaste hoofdpersoon Maria Wern.
In de zomer van 2009 zal in vertaling het vierde deel verschijnen dat de titel De zilveren kroon heeft gekregen. In Zweden zal dan het tiende boek over Maria Wern worden uitgebracht als Först när givaren är död. Samen met de tv-verfilming van Zondebok in 2008 kan zondermeer worden gesteld dat Anna Jansson stevig aan de weg timmert.