Bibliografie

Links:

Verwrongen levens

Op een winterse ochtend wordt galeriehouder Egon Wallin opgehangen aangetroffen bij een middeleeuwse nederzetting op Gotland. Niet lang daarna blijkt er nog een galeriehouder te zijn vermoord, de minnaar van Egon, en wordt het beroemde schilderij De stervende dandy op mysterieuze wijze ontvreemd. Rechercheur Anders Knutas probeert licht te scheppen in de duisternis van de kunstwereld, maar dat blijkt niet eenvoudig nu er spanningen heersen binnen zijn team. En journalist Johan Berg, die boven op de zaak zit, krijgt wel een heel zware proef te doorstaan wanneer zijn dochtertje wordt ontvoerd...

Boekgegevens
Titel: Verwrongen levens (2008)
Auteur: Mari Jungtedt
Originele titel: Den döende dandyn (2006)
Vertaling: Neeltje Wiersma
Uitgeverij: Signatuur
ISBN: 90-5672-241-7
Omvang: 297 p.

Gelezen: 04-2008

BOB-score 3/5

Homo Culturalis op Gotland

Het is winter op Gotland, de toeristen zijn weg, de temperatuur gezakt tot ver onder het vriespunt en in de poort van een middeleeuwse verdedigingstoren hangt het lichaam van de succesvolle kunsthandelaar Egon Wallin.

Mari Jungstedt heeft in haar vierde boek Verwrongen levens gekozen om een nieuw element van Gotland te belichten. Waar het vorige boek De goden verzoeken inzicht gaf in de archeologische vindplaatsen op het eiland neemt Jungstedt de lezer deze keer mee in de wereld van kunst en kunstgeschiedenis. Centraal in dit boek staan het kunstenaarshuis Muramaris en schilder Nils Dardel met zijn schilderij De stervende dandy.

De structuur die is gekozen om het verhaal te vertellen is inmiddels een herkenbaar en vast concept. De lezer volgt het onderzoek door de ogen van commissaris Anders Knutas die samen met zijn rechercheteam de moord op Wallin onderzoekt. Gelijktijdig kijken we mee hoe tv-journalist Johan Berg zich op dezelfde zaak stort en volgen hierbij op de voet zijn speurwerk. Beide hoofdpersonen werken vanuit hun eigen expertise naar de oplossing toe en bereiken deze dan ook vaak gelijktijdig.

Anders Knutas heeft het in dit boek naast het onderzoek nog een probleem omdat hij een moeilijke keuze moet maken om zijn team bij elkaar te houden. Johan Berg lijkt het een stuk makkelijker te hebben nu zijn vriendin Emma duidelijk voor hem kiest een samen met hun pasgeboren dochter een gezin wil starten. Het privé-leven van beide heren is inmiddels een wezenlijk onderdeel van de serie geworden. Een onderdeel dat ook door steeds meer schrijfsters van misdaadromans, zoals Liza Marklund of Camilla Läckberg, wordt toegevoegd en een steeds prominentere rol krijgt toebedeeld.

Los van alle relationele zaken is de eerste vraag die door beide speurders moet worden beantwoord: waar was kunsthandelaar Egon Wallin zo laat op de avond op weg naar toe? En waarom had hij vlak voor zijn dood zijn zaak verkocht zonder dat zijn vrouw hiervan wist?

Jungstedt schrijft op een vaardige manier haar misdaadromans waarbij ze steeds een nieuwe dimensie aan het eiland Gotland weet toe te voegen. In dit boek een culturele invalshoek waarbij het schilderij De stervende dandy, samen met de levenswijze van de schilder Nils Dardel en zijn verblijf op het eiland worden gebruikt als kapstok om het motief van de dader aan op te hangen.

Voor wie gegrepen is door Gotland is er goed nieuws. Van Mari Jungstedt zijn in Zweden inmiddels zes boeken verschenen met in de hoofdrol Anders Knutas en Johan Berg. En ook auteurs als Anna Jansson en Håkan Östlundh gebruiken voor hun misdaadromans Gotland als couleur locale.