Bittere vrucht

Voorjaar op Gotland. Feestorganisator Viktor Algard wordt dood aangetroffen, vergiftigd door cyancide. Commissaris Anders Knutas en inspecteur Karin Jacobssen komen erachter dat Algard een minnares had: Veronika Hammer, een bekende Gotlandse kunstares. Maar zij blijkt verdwenen te zijn.
Wanneer Veronika's vier volwassen kinderen worden ondervraagd, wordt duidelijk dat ze allemaal een moeizame relatie hadden met hun grillige, heerszuchtige moeder.
Knutas realiseert zich door deze zaak dat hijzelf ook geen goede vader is, en Karin worstelt nog steeds met haar ongewenste zwangerschap van vijfentwintig jaar geleden. Intussen dreigt de zaak uit de hand te lopen: er brandt een zomerhuisje af en er valt opnieuw een gifdode.

Boekgegevens
Titel: Bittere vrucht (2010)
Auteur: Mari Jungtedt
Originele titel: Den mörka ängeln (2007)
Vertaling: Neeltje Wiersma
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-229-9692-1
Omvang: 254 p.

Gelezen: 06-2010

BOB-score 2/5

Walpurgisnacht in de lage landen

Scandinavische misdaadromans trekken een breed lezerspubliek. De aantrekkingskracht ligt volgens velen in de couleur locale die de noordelijke schrijvers in hun boeken stoppen maar ook in de gedetailleerd beschreven relaties van de hoofdpersonen.
In de boeken van de Zweedse schrijfster Mari Jungstedt komen deze twee aspecten ruimschoots aan bod. Het toeristische eiland Gotland maakt zich in Bittere vrucht op voor een nieuw zomerseizoen terwijl commissaris Anders Knutas met zijn gezin in alle rust Walpurgisnacht viert. Knutas hoopt dat deze viering niet zal leiden tot een nieuw conflict met zijn puberende zoon Nils die zijn vader verwijt te veel tijd in zijn werk te steken.

  Commissaris Anders Knutas heeft een moordzaak onder handen die hem de nodige kopzorgen baart. Bij de opening van een nieuw congrescentrum in Visby wordt Viktor Algård vergiftigd. Aangezien er bij de feestelijkheden honderden genodigden aanwezig waren verloopt het onderzoek moeizaam. Algård was een ambitieuze zakenman die in zijn werk de nodige vijanden maakte. Ook in de relatie met zijn vrouw zit een aanknopingspunt dat verder moet worden onderzocht.

  Wanneer een aanslag wordt gepleegd op de bekende Gotlandse kunstenares Veronika Hammer, blijkt dat zij een relatie had met Viktor Algård. Het rechercheteam begrijpt alras dat het onderzoek zich tot dan richtte op de verkeerde personen.
Knutas reist met zijn collega Karin Jacobsson af naar Stockholm om contact te leggen met de kinderen van Veronika. Ze hebben allevier een bijzondere relatie met hun moeder. Knutas komt tijdens het tripje naar de hoofdstad ook iets te weten over Karin wat beter verborgen had kunnen blijven. Hij twijfelt sterkt over wat hij met deze informatie moet doen.

  Jungstedt werkt in haar boeken de verhaallijn meestal uit vanuit het perspectief van politieman Anders Knutas maar ook vanuit dat van journalist Johan Berg. In 'Bittere vrucht' is de rol van Johan beperkt. Hij richt zijn aandacht meer op de dood van een zestienjarige jongen die door dronken jongeren is mishandeld. Het slachtoffer is een vriend van Nils, de zoon van Knutas.

  Bittere vrucht is het zesde boek dat Mari Jungstedt schreef over haar Gotlandse duo Johan Berg en Anders Knutas. Ondanks alle Scandinavische ingrediënten wordt het op een routinematige manier gebracht. Jungstedt kan beter zoals ze onder andere liet zien in Verwrongen levens. De liefhebbers van Jungstedt kunnen de vreugdevuren wel aansteken want in Zweden liggen nog twee onvertaalde boeken op de plank. Hiermee wordt het zonder een vlammend betoog over Bittere vrucht toch een beetje Walpurgisnacht in de lage landen.