Bibliografie

Links:

Witte onschuld

Het hoofd van een therapiecentrum voor vrouwen verdwijnt plotseling. Maria Kallio, brigadier bij de politie in Espoo, neemt deze zaak op zich. Bij haar onderzoek stuit zij onder andere op een godsdienstwaanzinnige, een stripteasedanseres en een vage dichter, die de vriend van de vermiste is. Iedereen is verdacht, maar bewijzen ontbreken. In deze toch al niet prettige situatie ontsnapt ook nog eens een bankovervaller uit de gevangenis die zweert Maria te doden, omdat zij hem destijds had gearresteerd.

Boekgegevens
Titel: Witte onschuld (2004)
Auteur: Leena Lehtolainen
Originele titel: Luminainen (1996)
Vertaling: Annemarie Raas
Uitgeverij: Signature
ISBN: 90-5672-064-3
Omvang: 290 p.

Gelezen: 02-2005 / 04-2008

Awards
Vuoden johtolanka 1997

BOB-score 3/5

'Het lijk onder de spar was zonder twijfel van Elina Rosberg. De sierlijke roze satijnen ochtendjas was aan het lichaam vastgevroren, het nachthemd in dezelfde kleur, dat door de regen die van de takken was afgedropen was ontdooid, bewoog toen ik geschrokken een stap terug deed.' We kijken als lezer mee door de ogen van brigadier Maria Kallio van de recherche uit het Finse Espoo. De bevroren dame in het bos is psychotherapeut Elina Rosberg die zich tijdens de kerst heeft omringt met een aantal kleurrijke vrouwen. Wie heeft deze psychotherapeut in de kou laten staan?
Misselijk door een beginnende zwangerschap en haar macho collega's gaat Maria op onderzoek uit. Hierbij bewijzend dat zij beter is dan al haar mannelijke collega's samen maar vrouwelijk genoeg om met de kat op schoot naast vriend Antti op de bank samen te bladeren in 'Ouders van nu' zoekende naar als kauwgom plakkende roze wolken van gelukzaligheid.

Van de reeks die Lehtolainen schreef over Maria Kallio zijn in vertaling verschenen Witte onschuld en het eerder verschenen Tijd om te sterven waarin Kallio op zoek gaat naar een brullende grijze muis.
Aardig, maar niet bijzonder.