Menu:

Bibliografie

Links:

Kennedy's brein

Na haar terugkeer uit Griekenland wordt archeologe Louise Cantor geconfronteerd met de dood van haar vijfentwintigjarige zoon Henrik. Volgens de politie is het zelfmoord, maar Louise legt zich hier niet bij neer. Ze weet zeker dat Henrik nooit de hand aan zichzelf zou slaan. Louise besluit te onderzoeken waar Henrik de laatste jaren mee bezig was. Ze volgt een spoor dat via Spanje uiteindelijk naar Mozambique voert. Henrik blijkt verwikkeld te zijn geweest in een heftige strijd tegen aids en de meedogenloze, op winst beluste medische industrie.

Boekgegevens
Titel: Kennedy's brein (2007)
Auteur: Henning Mankell
Originele titel: Kennedys hjärna (2005)
Vertaling: Carole Post van der Linde
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-0783-6
Omvang: 384 p.

Gelezen: 04-2009

BOB-score 4/5

Samengebalde woede

De wereld van archeologe Louise Cantor stort in wanneer zij haar zoon dood aantreft in zijn flat. De politie houdt het op zelfmoord, maar Louise kan dit niet accepteren. In de flat treft ze mappen vol informatie aan over de verdwenen hersenen van Kennedy. Welke informatie uit de hersenen mag niet worden onthuld en is dit de reden van de verdwijning.

Zoals het een archeologe betaamd verzamelt Louise stukjes informatie die ze met haar beroepsgeduld weer samenvoegt, als de rode en zwarte scherven van een Griekse vaas. Een zoektocht die haar in het spoor van haar overleden zoon naar Barcelona brengt en uiteindelijk naar Afrika. Het continent dat het hart van Mankell heeft veroverd, het continent dat gebukt gaat onder de vernietigende ziekte aids. Een werelddeel vol paria's die zonder scrupules alleen maar nemen.

In een originele misdaadroman met een open einde bezingt Mankell zijn liefde voor Afrika en uit hij tegelijkertijd zijn woede over de zelfzuchtige houding van het rijke westen.