De uitlevering

Een man wordt gearresteerd in Zweden, hij wordt verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Tijdens de verhoren komen de politiemensen die met de zaak belast zijn erachter dat hij eigenlijk niet bestaat. Hij is dood.
Hij stierf zes jaar geleden in een cel in Death Row, in een zwaarbeveiligde gevangenis in de VS, terwijl hij wachtte op de voltrekking van zijn doodvonnis...

Boekgegevens
Titel: De uitlevering (2008)
Auteur: Roslund & Hellström
Originele titel: Edward Finnigans upprättelse (2006)
Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1030-0
Omvang: 410 p.

Gelezen: 01-2008

BOB-score 4/5

Een eindspel zonder winnaar.
In 2005 kregen Anders Roslund en Börge Hellström voor hun debuut ‘Vaderwraak’ de Glazen Sleutel voor beste Scandinavische misdaadroman. Het tweede boek ‘Kluis 21’ werd eveneens met open armen ontvangen en genomineerd voor beste Zweedse misdaadroman. Uit de mond van Maj Sjöwall werd opgetekend: ‘ Met zeldzame moed en intensiteit schrijven Roslund & Hellström over de belangrijke thema’s van onze tijd.’ Al met al ligt de lat dus op behoorlijk eenzame hoogte en zijn de verwachtingen hooggespannen bij dit derde boek dat de titel ’De uitlevering’ heeft meegekregen.

‘Een samenleving die straft is een samenleving met normen’.
Commissaris Ewert Grens komt al mopperend op een, in zijn woorden, klotewintermorgen het bureau binnen op Kungsholmgatan om daar een man aan te treffen met een spoor van gestold bloed uit zijn oor. Gelukkig voor deze zwaar mishandelde man weet Grens uit bittere ervaring dat hij snel moet handelen. Nadat het slachtoffer naar het ziekenhuis is gebracht geeft Grens opdracht om de dader op te pakken.

‘Een samenleving met normen kan geen mensen van het leven beroven’.
Snel wordt duidelijk dat de dader van de mishandeling een Amerikaan is. Een Amerikaan die zes jaar eerder is gestorven in zijn cel in Death Row wachtend op de voltrekking van zijn vonnis. Voor de Amerikaanse overheid is het kristalhelder, deze veroordeelde crimineel moet zo spoedig mogelijk worden overgedragen aan de Verenigde Staten. En dan begint het spel…

In deze beklemmende thriller maken Roslund & Hellström meer dan duidelijk dat de discussie over de doodstraf geen theoretische discussie is als een vader zijn dochter verliest en zeker denkt te weten wie de moordenaar is. En zeker geen droge academische materie voor de familie van de dader die geloven in de onschuld van hun kind. Beide schrijvers leggen helemaal de zenuw bloot als ze ook nog benadrukken dat een politiek systeem dat doodstraf toepast, relatief eenvoudig kan worden beïnvloed door misbruik van macht door een enkel individu die op wraak uit is.

Grootmeesters Roslund & Hellström zetten een schitterend eindspel op het bord.
Een eindspel zonder winnaar.