Bibliografie

Links:

Het meisje onder de straat

Wanneer er plotseling drieënveertig Roemeense straatkinderen op het Zweedse politiebureau staan en er tegelijkertijd in de kelder van een ziekenhuis het verminkte lijk van een vrouw wordt gevonden, worden commissaris Ewert Grens en zijn collega’s in een razend tempo een nachtmerrie in gesleurd die hen naar de wereld onder het straatasfalt voert. Een wereld die je je nauwelijks kunt voorstellen, maar waar voormalig psychiatrisch patiënten, verslaafden en zelfs kinderen huizen. Wanneer het putdeksel is gelicht, worden onze zogenaamde welvaartsstaat, verantwoordelijkheid en solidariteit dringend en razend spannend aan de kaak gesteld.

Boekgegevens
Titel: Het meisje onder de straat (2009)
Auteur: Roslund & Hellström
Originele titel: Flickan under gatan (2007)
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1257-1
Omvang: 346 p.

Gelezen: 04-2009

BOB-score 5/5

Achter de spiegel

Tre sekunder gaat het vijfde boek heten van het zeer succesvolle duo Roslund & Hellström dat in mei in Zweden zal verschijnen. In Nederland mogen we eerst nog genieten van Flickan under gatan dat in een vertaling van Tineke Jorissen-Wedzinga de titel meekreeg Het meisje onder de straat.

In de kelder van een Stockholms ziekenhuis wordt het dode lichaam gevonden van een vrouw. Vermoord met een groot aantal messteken in buik en borst, haar lichaam aangevreten door bruine ratten. Voor commissaris Ewert Grens en zijn collega's Sven Sundkvist en Mariana Hermansson een moordzaak waar ze niet op zitten te wachten. Het politiebureau is overspoeld door een grote groep Roemeense straatkinderen die compleet met verslaving uit het niets in de binnenstad van Stockholm zijn geparachuteerd. Grens zelf heeft ook de nodige problemen wanneer het steeds slechter gaat met zijn vrouw Anni die al jaren in een coma ligt als gevolg van een ongeluk. Problemen die hij in zijn eentje op kantoor probeert weg te dansen op de jaren zestig muziek van Siw Malmkvist.

Het onderzoekt brengt Grens en zijn collega's naar het onmetelijke netwerk van ondergrondse gangen en tunnels die de Zweedse hoofdstad doen lijken op een Zwitserse gatenkaas. Een stelsel van verbindingen en ruimtes waar een parallelle wereld is ontstaan. Een wereld bevolkt met patiënten uit psychiatrische instellingen, daklozen, verslaafden en van huis weggelopen kinderen. Een wereld achter de spiegel die officieel niet bestaat en gevuld met het 'afval' van de samenleving.

De echte hoofdrolspelers in de boeken van Roslund & Hellström zijn niet de politiemensen, maar de slachtoffers. Waar het in het vorige boek De uitlevering draait om de ter dood veroordeelde John Schwarz daar vertelt Het meisje onder de straat het verhaal van de veertienjarige Jannike Pedersen. Weggelopen van huis, de werkelijkheid ontvlucht en meters onder de grond verstopt in een onwaarschijnlijke wereld. Onwaarschijnlijk maar wel nog steeds de dagelijkse realiteit.

Sociale misstanden worden door Roslund & Hellström op een harde maar realistische manier verwerkt in hun boeken. Mede naar aanleiding van dit boek besloot de gemeente Stockholm om 80 miljoen kronen extra te besteden aan de problematiek van de daklozen, verslaafden en weggelopen kinderen. Misdaadromans die de samenleving wijzen op hun verantwoordelijkheid. Betrokken schrijvers die overheden bijna dwingen om die verantwoordelijkheid te nemen.

Het meisje onder de straat is naast een prima misdaadroman een aanklacht tegen de officiële instanties die niets willen weten van de problematiek en een eerbetoon aan de vrijwilligers die belangeloos de slachtoffers helpen.

Roslund & Hellström staan op eenzame hoogte.