Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen geboren in 1950 in Kopenhagen studeerde af aan de Universiteit van Kopenhagen in politieke wetenschappen, economie en sociologie en filmwetenschappen. Na verschillende functies bij diverse uitgevers is Adler-Olsen sinds 1995 auteur en verscheen in 1997 zijn thriller debuut met ‘Alfabethuset’ waarvan in 1998 de filmrechten werden verkocht. Het debuut werd in 2000 in Nederland uitgegeven door Unieboek in vertaling van Erica Weeda als ’Het alfabethuis’. In de periode 1999 - 2002 schreef Adler-Olsen met een beurs aan het boek ’Firmaknuseren’ dat in 2002 bij Unieboek verschijnt als ’De bedrijfsterrorist’ wederom in vertaling van Erica Weeda. In 2003 verscheen het boek pas in het Deens.
Adler-Olsen heeft in 2006 in Denemarken zijn derde thriller uitgegeven ‘Washington dekretet’.

In Nederland is het een aantal jaren stil geweest rond Adler-Olsen. Tijd die de schrijver heeft gebruikt om te werken aan een serie over de afdeling Q, waar politieman Carl Mørck zich bezighoudt met cold cases. Inmiddels zijn in Denemarken in deze reeks verschenen 'Kvinden i buret', 'Fasandræberne' en 'Flaskepost fra P.'
Bij uitgeverij Prometheus verschenen deze drie delen als 'De vrouw in de kooi', 'De fazantenmoordernaars' en 'De noodkreet in de fles'. Voor het laatste boek kreeg de schrijver de prijs voor beste Scandinavische misdaadromans 2010.

In 2019 verscheen het achtste deel in de serie met Carl Mørck met de titel Moord terwijl u wacht.