Dossier 64

Naar aanleiding van een gewelddadige overval op een bordeelhoudster in Kopenhagen duikt Rose, de eigenzinnige assistente van brigadier Carl Mørck, op de kwestie van een jaren geleden verdwenen prostituee – een van de vele onopgehelderde zaken die de afdeling Q moet oplossen. Wanneer Mørck en zijn collega Assad worden gedwongen de zaak te onderzoeken, komen er verdachte aanwijzingen boven water over een eiland waar de Deense overheid vroeger lichtzinnige vrouwen naartoe stuurde, die vervolgens waren overgeleverd aan de luimen van het bewakend personeel. Mørck en Assad ontdekken algauw dat dit slechts het topje van de ijsberg is van een ongehoorde vorm van mensenrechtenschending, die meer dan een halve eeuw geleden is begonnen en blijkbaar nog steeds gaande is.

Boekgegevens
Titel: Dossier 64 (2011)
Auteur: Jussi Adler-Olsen
Originele titel: Journal nr. 64 (2010)
Vertaling: Kor de Vries
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 90-446-1755-9
Omvang: 469 p.

Gelezen: 05-2011


BOB-score 4/5

Meisjes van Sprogø

Dossier 64 van Jussi Adler-Olsen, is na het bekroonde De noodkreet in een fles, de vierde cold case waar afdeling Q zijn tanden in zet. Brigadier Carl Mørck en zijn twee assistenten Rose en Assad komen op het spoor van de succesvolle call girl Rita Nielsen die verdween in 1987. Een zaak waar de politie in die tijd weinig aandacht voor had, de verdwijning van een prostituee met connecties naar het crimineel milieu werd afgedaan als zelfmoord. Gedegen onderzoek door een snotterig drietal laat zien dat er in die periode meer verdwijningen plaatsvonden dan statistisch kan worden verantwoord.

Vasthoudend speuren leidt Carl naar het eilandje Sprogø waar tientallen jaren lang vrouwen opgesloten werden die niet normaal konden functioneren in de Deense samenleving. Sociaal zwakkeren, vrouwen met een psychische stoornis en andere probleemgevallen werden als het afval van de maatschappij gedumpt op de sociale vuilstort Sprogø. Om te voorkomen dat deze probleemgroep nog verder zou groeien werden ongehuwde zwangere vrouwen geaborteerd en gesteriliseerd op basis van zeer discutabele criteria.

Nete Rosen, echtgenote van de succesvolle arts Andreas Rosen, is een van de meisjes van Sprogø die op een ontluisterende manier wordt geconfronteerd met haar verleden door Curt Wad, een collega van haar man. Wad is zelf een oudere arts die een dominante rol speelt in de opkomende politiek partij De Zuivere Lijn. Deze partij wil de maatschappij een oplossing bieden voor de problematiek van de sociaal zwakkeren en geestelijk gehandicapten. De oplossing bestaat uit het niet in stand houden van datgene dat geen kans heeft om een waardig leven te leven. Een standpunt dat op veel weerstand maar ook veel bijval kan rekenen. Wat het grote publiek niet weet is dat Curt Wad samen met een grote groep gelijkgestemden en buiten het zicht van de media zijn dubieuze theorie al jaren lang in de praktijk brengt.

Eugenetica of rasverbetering is een onderwerp dat kan worden gezien als een van de schandvlekken die vaak worden gekoppeld aan nazi-Duitsland. Realiteit is dat veel westerse landen zich tot ver in de twintigste eeuw schuldig maakten aan een of andere vorm van eugenetica. Met Dossier 64 laat Jussi Adler-Olsen zien dat ook Denemarken net als Zweden en Noorwegen overging tot aborteren en gedwongen sterilisatie.

Dossier 64 is wederom een sterke Scandinavische thriller van de hand van Jussi Adler-Olsen geworden waarbij een actueel thema over politieke partijen met dubieuze standpunten wordt gekoppeld aan een smet op het verleden. Beide thema's worden versterkt door de goed uitgewerkte personages waarbij Adler-Olsen de ontwikkeling van zijn terugkerende personages Carl, Rose en Assad laat doorlopen in zijn vier 'serie Q' boeken. Goed opgebouwde spanning, gedoseerde humor, actuele thema's, aansprekende personages en een verrassende ontknoping maken van Dossier 64 een van betere Scandinavische misdaadromans van 2011.