< Joensuu - De honger naar liefde

Bibliografie

Links:

De honger naar liefde

's Nachts doemt er regelmatig een spookachtige insluiper op in Helsinki. Hij neemt niets mee uit de woningen die hij bezoekt, hij vernielt ook niets en verdwijnt geruisloos. Ook lijkt hij de sleutel van alle deuren te hebben. Vrouwen worden midden in de nacht wakker en ontdekken een onbekende in hun slaapkamer. In het ochtendlicht lijkt het allemaal een droom te zijn geweest. Aanvankelijk neemt de politie de verhalen van de vrouwen niet serieus, zodat sommigen van hen zelfs aan hun eigen verstand gaan twijfelen.
Inspecteur Timo Harjunpää onderzoekt de zaak. Daarbij wordt hij gehinderd door interne conflicten en corruptie binnen zijn afdeling. Ook in zijn privéleven zit het tegen, omdat hij onverwacht de zorg krijgt voor zijn dementerende vader, met wie hij jarenlang geen contact heeft gehad. Zijn onderzoek confronteert hem intussen met de raadselen van de menselijke geest, misdaad en liefde.

Boekgegevens
Titel: De honger naar liefde (2000)
Auteur: Matti Y. Joensuu
Originele titel: Harjunpää ja rakkauden nälkä (1993)
Vertaling: Marja-Leena Hellings & Annemarie Raas
Uitgeverij: Signature
ISBN: 90-6801-703-9
Omvang: 415 p.

Gelezen: 12-2007

Awards
Vuoden johtolanka 1994

BOB-score 3/5

In 2000 verscheen het boek De honger naar liefde van de Finse auteur Matti Joensuu in Nederland. Het boek maakt deel uit van een serie over inspecteur Timo Harjunpää uit Helsinki. Voor dit boek ontving Joensuu in 1994 de prijs voor beste Finse misdaadroman.
Het verhaal draait om Asko Leinonen. Asko is bijzonder, ziet geluiden in kleuren, is handig met lopers zodat hij overal naar binnen kan, heeft zijn schoenen Pessi en Mooses genoemd, woont in een armoedig huisje met zijn criminele familie en heeft een onevenredig groot hoofd zodat hij met de bijnaam Tweety door het leven gaat. De bijzonderheid schuilt ook in het feit dat Tweety bij vrouwen die hij o.a. Vlashaartje en Zijdekontje doopt, naar binnensluipt om ze in de stilte van de nacht te bewonderen.
Inspecteur Harjunpää moet deze insluiper opsporen maar wordt dwars gezeten door zijn eigen collega's en zoals het een politieroman betaamt werkt ook de privé-situatie niet mee.
Ongewone misdaadroman van deze Finse auteur.