Bibliografie

Links:

Het duivenritueel

De ouders van Leena zijn liefdeloos en kil, die van Matti zijn net aan het scheiden. De twee scholieren trekken veel met elkaar op, zonder zich ervan bewust te zijn dat ze al lange tijd in het oog gehouden worden door een seriemoordenaar, die heeft besloten dat ze moeten sterven.
Terwijl de moordenaar zijn offerrituelen voorbereidt, probeert inspecteur Harjunpää hem op het spoor te komen. Hij vermoedt dat de man die in het centraal station van Helsinki voor de metro werd geduwd het eerste slachtoffer was, en hoopt dat de bewakingsvideo’s de dader hebben vastgelegd. Maar de tijd loopt, de bom tikt.

Boekgegevens
Titel: Het duivenritueel (2008)
Auteur: Matti Y. Joensuu
Originele titel: Harjunpää ja pahan pappi (2003)
Vertaling: Annemarie Raas
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-3474-2
Omvang: 332 p.

Gelezen: 10-2008

Awards
Vuoden johtolanka 2004

BOB-score 3/5

Volledig ontspoord

Door de straten en langs de metrostations van Helsinki zwerft een verdwaasde oude man. Latijnse volzinnen roepend lijkt hij volstrekt ongevaarlijk. Wat niemand weet is dat de oude man zichzelf ziet als de aardgeest. Als aardgeest moet hij met een enorme explosie al het kwaad bestrijden dat door de mensheid wordt veroorzaakt.

De Finse schrijver en voormalig politieman Matti Joensuu heeft met ‘Het duivenritueel’ het tiende deel uit de reeks over politieinspecteur Timo Harjunpää geschreven. Harjunpää krijgt een aantal ongelukken in de metro op zijn bord. Eerst wordt gedacht aan zelfmoorden maar stilaan wordt steeds duidelijker dat iemand verantwoordelijk is voor al deze ongevallen. Voor de lezer is van meet af aan duidelijk dat de aardgeest met zijn offers achter de moorden zit.

In een tweede verhaallijn geeft de schrijver een doorkijkje in het gezinsleven van Matti Moisio, een middelbare schooljongen die na de scheiding van zijn ouders bij zijn moeder woont, die inmiddels een nieuwe vriend vond. Moeder en vriend negeren Matti zoveel mogelijk. Matti wordt op school gepest omdat hij de basisuitrusting van iedere puber mist: een mobieltje en een pc met internet. De enige toeverlaat die hij heeft, is medeleerlinge Leena. Leena had zelf grote problemen met overgewicht. Ze vond steun bij een wonderdokter, een bijzonder soort priester die rondhangt op het metrostation. Misschien kan deze weldoener Matti ook helpen.

‘Het duivenritueel’ is na ‘De honger naar liefde’ het tweede boek dat van Joensuu in vertaling is verschenen en beide boeken ontvingen de prijs voor beste misdaadroman in Finland. In dit boek laat de schrijver zien wat de gevolgen kunnen zijn als het gezinsleven volledig ontspoort en alcoholisme en mishandeling de boventoon gaan voeren. Verder wordt een geestelijk ontspoorde medemens opgevoerd die zonder adequate psychische behandeling een bedreigend onderdeel is geworden van de hedendaagse samenleving. Wanneer de verhaallijnen van Matti en de aardgeest elkaar kruisen ontstaat een uitermate explosief mengsel.

De opbouw van beide vertaalde boeken vraagt van de lezer dat hij zich door de schrijver Joensuu laat meevoeren in de gedachten en belevingswereld van geestelijk ontspoorde medemensen. Hierdoor ontstaat een verhaal dat geen doorsnee politieroman is maar een weergave van de realiteit die soms leidt tot excessen in de samenleving zoals de nog vers in de herinnering liggende schietpartij van vorig jaar en uiteindelijke zelfmoord door de Finse achttienjarige op zijn school. En de gruwelijke herhaling dit jaar door een tweeëntwintigjarige schutter resulteerde in elf doden. Realiteit die qua gewelddadigheid de fictie ruimschoots ontstijgt.