Bibliografie

Links:

De ijzeren kamer

Op een mooie zomerse dag zit inspecteur Timo Harjunpää midden in een van zijn moeilijkste zaken, het onderzoek naar de dood van een baby, wanneer hij wordt opgeroepen naar Töölö, de oude wijk van Helsinki. Het lichaam van een vrouw, al enkele dagen geleden overleden, is gevonden in een prachtig en duur appartement. Er valt eigenlijk niets verdachts te melden, totdat de politie ontdekt dat haar handen zijn vastgebonden.
Langzaam raakt Timo verzeild in een zaak van seriemoorden op rijke vrouwen. De slachtoffers waren allemaal op zoek naar betaalde seks. Orvo, een masseur die ook zijn diensten aanbiedt als gigolo, trekt de aandacht van de inspecteur.

Boekgegevens
Titel: De ijzeren kamer (2012)
Auteur: Matti Y. Joensuu
Originele titel: Harjunpää ja rautahuone (2010)
Vertaling: Annemarie Raas
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-4270-1
Omvang: 255 p.

Gelezen: 11-2012

BOB-score 4/5

Boeiend slotakkoord

Elf misdaadromans schreef de Finse politieman Matti Joensuu over zijn inspecteur Timo Harjunpää uit Helsinki. Boeken die met uitzondering van het debuut begonnen met de titel Harjunpää en … Zo ook zijn laatste, in 2010 verschenen, boek Harjunpää ja rautahuone dat in vertaling van Annemarie Raas verscheen als De ijzeren kamer. Joensuu overleed in 2011 op drieënzestigjarige leeftijd.

Inspecteur Harjunpää van geweldsmisdrijven wordt met zijn jongere collega Pekka opgeroepen om een oordeel te vellen over een verdacht sterfgeval. In haar appartement wordt het ontklede lichaam aangetroffen van Viola, een alleenstaande middelbare vrouw. Er zijn op het lichaam geen duidelijke oorzaken zichtbaar die in verband kunnen worden gebracht met haar dood. Uit forensisch bewijs blijkt wel dat de vrouw geboeid was aan haar bed. Handboeien die vaker dan één keer de polsen van de vrouw hebben gesierd waar normaal haar Bismarck-bracelet zichtbaar was.

Orvo woont nog thuis bij zijn moeder, die het nodig vindt om regelmatig bij haar zoon in bed te kruipen. Het ongewone huishouden wordt gecompleteerd met de Admiraal die Orvo als een voetveeg behandelt, bedreigt en kleineert. Wanneer Orvo thuis is ziet hij zichzelf als de Kloothommel maar wanneer door dames hij wordt ingehuurd als intiem masseur dan steekt zijn alter ego Echtevent de kop op en is hij een onnavolgbare minnaar met magische handen.

Een tweede dode vrouw van middelbare leeftijd zet Harjunpää op het spoor van een moordende gigolo. Wanneer er bruikbaar dna-materiaal wordt aangetroffen lijkt het een kwestie van tijd tot de zaak is opgelost. Orvo heeft intussen zijn hart verloren aan Neea, een jonge vrouw die noodgedwongen een groot deel van haar tijd thuis doorbrengt, voortdurend gecontroleerd door haar bemoeizuchtige tante Coco.

Matti Joensuu bekeek de wereld om hem heen en wist zijn observaties om te zetten in gedetailleerde beelden die transparant werden gedeeld met de lezer. Zoals in het hoofdstuk Het familiefeestje de Lucilia caesar het appartement met zijn facetogen een gedetailleerd beeld krijgt van een luxueus appartement in het oude stadsdeel van Helsinki. De ontluistering komt door het realiteitsgehalte, in dit specifieke geval een aasvlieg die eitjes komt leggen in een dood lichaam.
De ijzeren kamer is een boeiend slotakkoord, boordevol aansprekende personages en een schril contrast tussen gekocht genot en ontluikende liefde.