Menu:

Bibliografie

Links:

De duiker

Op het Zweedse eiland Gotland heerst een hittegolf. De vochtige warmte duurt tot eind september. Maar het is niet de extreme warmte die Jenny Lundgren ’s nachts uit haar slaap houdt. Ze wordt geplaagd door duistere jeugdherinneringen. De angstaanjagende beelden die voortdurend in haar dromen terugkeren, dwingen haar uiteindelijk tot een dramatisch besluit: bij de politie doet ze aangifte van moord – gepleegd door haar vader, zeventien jaar geleden. Een week later doen twee jongetjes tijdens het snorkelen aan de noordkust van Gotland een macabere ontdekking. In een met water gevulde kalkgroeve drijft enkele meters onder de oppervlakte het levenloze lichaam van een duiker. Terug in de tijd Deze twee gebeurtenissen zijn het begin van een reis terug in de tijd. Een reis die herinneringen tot leven wekt die nog veel huiveringwekkender zijn dan de beelden die Jenny uit haar slaap houden.En zelfs daarmee is dit grimmige verhaal niet ten einde. Dat nadert pas zijn hoogtepunt drie maanden later, als de eerste winterse sneeuwstorm over de Oostzee jaagt.

Boekgegevens
Titel: De duiker (2007)
Auteur: Håkan Östlundh
Originele titel: Dykaren (2005)
Vertaling: Ron Bezemer
Uitgeverij: De Rode Kamer
ISBN: 90-781-2414-8
Omvang: 368 p.

Gelezen: 07-2007

BOB-score 3/5

Crimineel Gotland

Misdaadromans die zich afspelen op het eiland Gotland kennen we inmiddels van de Zweedse schrijfster Mari Jungstedt die haar inspecteur Anders Knutas laat speuren in de omgeving van de hoofdstad Visby. Inspecteur Knutas heeft gezelschap gekregen van inspecteur Fredrik Broman die is ontsproten aan de fantasie van Håkan Östlundh. De Zweedse schrijver en journalist Östlundh heeft inmiddels een aantal misdaadromans om zijn naam staan alsmede een aantal kinderboeken en tv- en theaterscenario’s. De duiker is de eerste roman van Östlundh die in Nederland is verschenen maar vormt chronologisch het tweede deel in de inmiddels driedelige reeks. Het eerste deel met de titel ‘Stank’ zal naar verwachting ergens in september verschijnen.

Inspecteur Fredrik Broman krijgt te maken met een ‘cold case’ als studente Jenny Lundgren zich meldt met de aangifte van een moord die circa 17 jaar geleden door haar vader ergens in Noord-Frankrijk zou zijn gepleegd . Broman is de stereotype Scandinavische politieman van begin veertig met twee kinderen en een moeizaam huwelijk die te veel tijd besteed aan zijn werk. Voordat hij zich goed en wel kan verdiepen in deze zaak wordt in een volgelopen kalkgroeve het lichaam ontdekt van een duiker. De duiker lijkt door een ongeluk om het leven te zijn gekomen en wordt geïdentificeerd als Sören Myrman, eigenaar van een duikshop in Stockholm.

Wanneer duidelijk wordt dat de dood van de duiker geen ongeluk is stort Broman zich op dit onderzoek terwijl collega Sara Oskarsson zich richt op zaak van de vermoorde Française. Waar Sara vastloopt in de stroperige verhoren met Jenny‘s vader, boekt Broman voortgang door te spitten in het verleden van de duiker. Beide verhaallijnen worden vaardig samengebracht en leiden tot een ontknoping bij de vuurtoren van Närsholmen.

Via een drietal tussenhoofdstukken voorzien van muziektitels uit de zomer van 1986 worden door Östlundh flashbacks beschreven die al in een te vroeg stadium aan de lezer onthullen waar het in dit verhaal om draait. Desondanks is De duiker een aardig boek met het toeristische eiland Gotland als decor en daarmee goed voor een paar uur zomerse ontspanning.