Menu:

Bibliografie

Links:

Stank

Inspecteur Fredrik Broman is zojuist met zijn gezin van Stockholm verhuisd naar Gotland, het populaire vakantie-eiland voor de Zweedse kust, waar hij zijn eerste zomer dienstdoet bij de recherche in Visby. Op een avond wordt hij gebeld door een oude man die klaagt dat er bij het strand al een tijd lang een fout geparkeerde Volvo staat met een skibox op het dak. Bij de auto ruikt het vreemd. Naar rottend zeewier.
Aarzelend, met tegenzin en een enigszins ongemakkelijk gevoel rijdt Fredrik naar het strand om een kijkje te nemen. De oude man blijkt gelijk te hebben. Er hangt een extreem onaangename lucht rond de auto. Eén blik in de witte skibox is voldoende om te weten waar de stank vandaan komt. Er ligt een dode man in, of wat er van hem over is.
Dit is het startsein voor een hectische jacht op een wrede moordenaar. In de krantenkoppen van die zomer verandert het anders voor talloze Zweden zo paradijselijk Gotland in "Het eiland van de angst". En als Fredrik en zijn gezin beseffen dat de veroorzaker van die angst ook hun privé-leven binnendringt, verandert hun droom over Gotland in een nachtmerrie.

Boekgegevens
Titel: Stank (2007) = Eiland van de angst (2013)
Auteur: Håkan Östlundh
Originele titel: Släke (2005)
Vertaling: Ron Bezemer & Neeltje Wiersma
Uitgeverij: De Rode Kamer
ISBN: 90-781-2410-8
Omvang: 350 p.

Gelezen: 09-2007

BOB-score 3/5

Misdaad met een luchtje

Eerder dit jaar kon de Nederlandse lezer al kennis maken met inspecteur Fredrik Broman in het boek De Duiker van Håkan Östlundh. Uitgeverij De Rode Kamer heeft nu het eerste deel uit deze inmiddels driedelige reeks uitgebracht met de titel Stank.

In Stank maakt de lezer wat uitgebreider kennis met Fredrik Broman die met vrouw Ninni en kinderen van Stockholm naar Gotland is verhuisd om te ontsnappen aan de grote stad. Dat het leven op het idyllische vakantie-eiland niet alleen maar voordelen biedt, merkt Broman als hij wordt geconfronteerd met een opengesneden lam waarvan de ingewanden zijn uitgesmeerd over het interieur van een boothuis. Op zichzelf zou deze zaak kunnen worden afgedaan als uit de hand gelopen baldadigheid ware het niet dat een wandelaar op een geparkeerde auto met skibox stuit waar een vreemde geur van af komt. In de skibox ligt het opengesneden lichaam van een man al een aantal dagen in de brandende zon.

Terwijl het politieteam zijn best doet om de identiteit van het slachtoffer vast te stellen, valt een tweede mannelijk slachtoffer. Voor een eiland dat leeft van toerisme is het geen reclame dat er een seriemoordenaar rondloopt die zijn slachtoffers gruwelijk toetakelt. De pers zit dan ook als een bok op de haverkist en de druk op het team van Broman neemt toe.

Om enigszins aan deze druk te kunnen ontsnappen knopen Ninni en Fredrik een voorzichtige vriendschap aan met hun buren Karin en Jens. Vooral Karin is een grote steun voor Ninni die zich met name ’s nachts, als Fredrik er niet is, nog niet helemaal comfortabel voelt. Groot is dan ook de schrik als Karin verdwijnt. Heeft de dader zijn modus operandi gewijzigd? Terwijl Fredrik en zijn collega Gustav Wallin proberen deze zaak tot een goed einde te brengen worden de krantenkoppen steeds extremer.

In zijn eerste misdaadroman leidt Håkan Östlundh de lezer uitgebreid rond op Gotland en gaat hij behoorlijk gedetailleerd in op het politieonderzoek. Hiermee komt de vaart in dit boek soms wat onder druk te staan. In zijn tweede boek De duiker lijkt Östlundh een betere balans te hebben gevonden. Voor de lezers die De duiker nog niet hebben gelezen is het aanbevolen om eerst Stank te lezen. Hiermee komen de ontwikkeling van de hoofdpersonen en de terugverwijzingen beter tot hun recht.

Håkan Östlundh schrijft onderhoudende misdaadromans over zijn op Gotland opererende protagonist Fredrik Broman en is hiermee zeker een aanwinst voor het inmiddels behoorlijk brede spectrum van Zweedse misdaadauteurs. Uitgeverij De Rode Kamer heeft laten weten dat het derde deel in deze serie in 2008 zal verschijnen als De terroristen.