Vleermuisman

In AustraliŽ wordt de jonge noorse actrice Inger Holter om het leven gebracht. Politie-inspecteur Harry Hole reist van Oslo naar down under om de zaak te onderzoeken . Aan de Australische westkust aangekomen, ontdekt hij dat er in korte tijd meerder jonge, blonde vrouwen zijn verkracht en gewurgd. Hole werkt samen met een collega van de politie van Sydney: Andrew Kensington, een aboriginal. Ze sluiten vriendschap en Kensington introduceert Hole in een wereld die deze niet kent: die van de oorspronkrlijke bewoners van AustraliŽ en hun cultuur. Zo hoort hij dat de vleermuisman voor de aboriginals het symbool is van de dood.

Boekgegevens
Titel: Vleermuisman (2000)
Auteur: Jo NesbÝ
Originele titel: Flaggermusmannen (1997)
Vertaling: Annelies de Vroom & Paula Stevens
Uitgeverij: Signature
ISBN: 90-5672-028-7
Omvang: 399 p.

Gelezen: 06-2008

Awards
Den gyldne revolver 1997
GlassnÝkkelen 1998

BOB-score 4/5

Kookaburra zit in de oude gomboom

"En hoe langt duurt het voor je iemand echt kent?"
"Echt kennen?" Andrew rook gelukzalig aan de sigaar. "Tja Harry, het kost meestal niet zo veel tijd om de meest begaanbare paden in het grote donkere bos te leren kennen. Sommige mensen hebben keurige, rechte wegen met zowel lantaarns als bewegwijzering. Ze lijken je alles te willen vertellen. Maar juist dan moet je voorzichtig zijn met het vanzelfsprekend vinden van dingen. Want het is niet op de verlichte paden waar je de dieren van het bos vindt, die zitten in het struikgewas en kreupelhout."


Aan het woord is de filosofisch ingestelde politieman Andrew Kensington uit Sydney. Harry Hole is afgereisd naar AustraliŽ om te helpen bij het moordonderzoek op de Noorse serveerster Inger Holter die half ontkleed en gewurgd is gevonden in The Gap Park. De aboriginal Andrew die de blonde politieman overal introduceert als Harry Holy laat hem kennismaken met bruisend Sydney, het San Francisco van AustraliŽ, vrijhaven voor homo's. Een goede vriend van Andrew, de clown Otto Rechtnagel is ťťn van de meer kleurrijke exemplaren.

Het spoor naar de moordenaar loopt via de drugsscene naar een gladde dealer die een relatie onderhield met Inger Holter. Lopende het onderzoek wordt het duidelijk dat er meer jonge vrouwen zijn verkracht en gewurgd die allemaal blond waren.
Collega-serveerster van Inger is de roodharige Birgitta Enquist en via haar leren we meer over de achtergrond van Harry Hole die in dit boek Vleermuisman zijn entree maakt. Harry de politieman uit Oslo met een drankprobleem, die een zwaar verkeersongeluk veroorzaakt tijdens zijn werk als gevolg van drank en die een moeizame relatie ziet eindigen in een zelfmoord. Allemaal donkere plekken in het bos, ver weg van de verlichte paden.

Harry krijg steeds meer het gevoel dat Andrew een spoor van broodkruimels door Sydney heeft uitgezet om hem te leiden naar de dader. Maar om de dader daadwerkelijk uit zijn donkere hol te krijgen moet Harry gebruik maken van een appetijtelijk lokaas. De kookaburra in de oude gomboom kan er niet om lachen.

Vleermuisman is de eersteling van Jo NesbÝ uit 1997 . Hiervoor kreeg hij Den gyldne revolver, prijs voor beste Noorse misdaadroman dat jaar. NesbÝ schrijft geheel in de traditie van menig Scandinavisch misdaadauteur een sterk boek over de terugkerende drie-eenheid: misdaad die moet worden opgelost, persoonlijke tragedies die moet worden overwonnen en sociale mistanden in de samenleving die aan de kaak moeten worden gesteld.
Met dit boek legde deze Noorse schrijver, muzikant en voormalig beurshandelaar tijdens een reis door AustraliŽ het fundament voor de latere reeks over zijn vaste hoofdrolspeler Harry Hole.
Waarschijnlijk hebben behoorlijk wat liefhebbers van deze eigenzinnige politieman dit niet meer verkrijgbare debuut gemist en daarmee zou het aardig zijn als zijn huidige uitgever dit boek nogmaals zou uitbrengen. Wellicht in combinatie met de vertaling van zijn meest recente zevende boek SnÝmannen dat begin volgend jaar zal verschijnen.

Wie durft laat de verlichte paden achter zich en volgt NesbÝ naar de donkerste plekken in het bos.