Menu:

Bibliografie

Links:

De sneeuwman

Het is november in Oslo en de eerste sneeuw van het jaar is gevallen. Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing bij het raam staat om de sneeuwpop te bekijken, bemerken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen.
Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door 'De sneeuwman', een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarin getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel. Die nacht vlucht Sylvia Pederson weg door de eerste sneeuw. Ze weet niet waar ze voor op vlucht is of waar ze naar op weg is...

Boekgegevens
Titel: De sneeuwman (2009)
Auteur: Jo NesbÝ
Originele titel: SnÝmannen (2007)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 90-234-3397-1
Omvang: 477 p.

Gelezen: 01-2009

BOB-score 3/5

Suizen van de schans

Terwijl Jonas en zijn vader samen het avondeten bereiden maakt iemand in de tuin van hun huis een sneeuwpop. De sneeuwpop die met zijn koolzwarte ogen het huis bekijkt als Birte Becker, de moeder van Jonas, thuiskomt, warm gekleed in haar winterjas en roze sjaal. Wanneer Jonas later die avond wakker schrikt wordt hem al snel duidelijk dat zijn moeder niet meer in huis is. Wat heeft de sneeuwpop gezien en waarom zit de roze sjaal van mama om de nek van de sneeuwman geknoopt?

Een sneeuwpop gemaakt van de eerste sneeuw zou niet de eerste prioriteit moeten zijn van Inspecteur Harry Hole ware het niet dat hij al twee maanden eerder op zijn huisadres een anonieme brief heeft ontvangen. Een brief met de aankondiging dat met de komst van de eerste sneeuw, de sneeuwman zal wederkeren en hij iemand zal hebben meegenomen wanneer de sneeuw weer verdwijnt.
Samen met zijn nieuwe collega Katrine Bratt gaat Harry het duel aan met de sneeuwman.

De Noorse musicus en schrijver Jo NesbÝ heeft met De sneeuwman het zevende boek geschreven met Harry Hole in de hoofdrol. Harry worstelt zich door het leven met de verslaving aan drank als zijn vijand en de verslaving aan werk als zijn vriend. Het lijkt op het complexe spel van aantrekken en afstoten dat Harry en zijn ex-geliefde Rakel samen spelen. Ex-geliefde want Rakel heeft inmiddels een relatie aangeknoopt met de knappe arts Mathias.

Wie NesbÝ leest, leest een schrijver die zijn publiek iets wil bijbrengen. Termen als gyrus fusiformis, sclerodermie, dysosmia en hypermobiliteitssyndroom krijgen allemaal een eigen plek in de boeken van deze veelzijdige Noor maar zonder de spanning te ondermijnen.
Direct vanaf het begin van dit boek snelt de lezer met duizelingwekkende vaart langs een aantal sub-plots als ware hij vertrokken vanaf de springschans van Holmenkollen.
De laatste sneeuwpop smelt als een Waterloo voor de dader. Een veldslag waarbij ook Harry zijn verliezen moet incasseren.

De sneeuwman is cool maar Hole nog cooler.