De verlosser

Het is bijna kerst in Oslo en mensen hopen op de komst van een verlosser, een nieuwe leider, een nieuwe liefde. In plaats daarvan wordt de stad opgeschrikt door twee brute moorden. Eerst wordt in een container het lichaam van een junkie gevonden, en vervolgens wordt een vooraanstaand lid van het Leger des Heils doodgeschoten. Politiecommissaris Harry Hole, die zelf zijn redding zoekt in een fles whisky, bijt zich vast in de moordzaken en ontmoet daarbij de kwetsbare heilsoldate Martine. Terwijl hun liefde opbloeit wordt het onderzoek steeds gecompliceerder, zeker als blijkt dat er een huurmoordenaar bij betrokken is die zijn gezichtsspieren zo kan manipuleren dat hij vrijwel onherkenbaar is.

Boekgegevens
Titel: De verlosser (2008)
Auteur: Jo Nesbø
Originele titel: Frelseren (2005)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 90-234-2737-7
Omvang: 496 p.

Gelezen: 02-2008

BOB-score 4/5

Verlos ons van onze zonden
Na de publicatie van Dodelijk patroon in 2006 brengt uitgeverij De Bezige Bij - Cargo dit jaar twee boeken uit van Jo Nesbø. Het gaat om het zesde deel uit de reeks met de eigenzinnige politieman Harry Hole met de titel De verlosser. Tegelijkertijd verschijnt een herdruk van het derde deel De roodborst dat al eerder verscheen als Wraakuur. Het tweede deel in de reeks, Kakerlakkene, is nog niet in het Nederlands vertaald. In Noorwegen verscheen in 2007 het zevende deel met de titel Snømannen.

In De verlosser neemt Nesbø de lezer mee naar Oslo, in de donkere dagen voor Kerst. De Noorse hoofdstad wordt opgeschrikt als een officier bij het Leger des Heils tijdens een muziekopvoering koelbloedig wordt doodgeschoten. Inspecteur Harry Hole onderzoekt samen met zijn team deze aanslag en zij stuiten al snel op het spoor van een Kroatische huurmoordenaar. Deze man is gevormd door oorlogen in het gewelddadige Joegoslavië en wordt door zijn landgenoten liefkozend 'Mali spasitelj' genoemd, 'de kleine verlosser'. Na de aanslag blijft de verlosser in Oslo en Harry begrijpt niet waarom totdat ook de broer van het slachtoffer wordt bedreigd.

De tijd lijkt te versnellen terwijl de dagen steeds korter worden. Tijd die ongenadig luid tikkend wordt aangegeven door het horloge dat Harry krijgt bij het vertrek van zijn chef en beschermheer Bjarne Møller. Tijd die niet alle wonden heelt en waarbij vergeving en verlossing wel hand in hand gaan maar die overduidelijk niet hetzelfde blijken te zijn.

Nesbø zet wederom een prima thriller neer met in de hoofdrol Harry Hole die zijn best doet om zijn alcoholisme onder controle te krijgen. In dit boek komt hij in aanraking met heilsoldate Martine Eckhoff die hem wel wil helpen in zijn moeizame strijd tegen de alcohol. Martine zelf vecht met eigen wapens ook haar eigen strijd en zo vallen aan het eind van dit boek verschillende spelers in dit grimmige en eigentijdse kerstspel van hun voetstuk. Oordeel hierbij echter niet te snel en alleen zij die vrij van zonden zijn, werpe de eerste steen.