Zes seconden te laat

Een bankovervaller geeft de filiaalchef 25 seconden de tijd om de betaalautomaat te legen. De man heeft echter 31 seconden nodig. De bankovervaller steekt zes vingers omhoog en haalt de trekker over. Inspecteur Harry Hole wordt op de zaak gezet. Als de bankovervaller opnieuw toeslaat, beseft Hole dat er maar ťťn man is die hem kan helpen: de zigeuner Raskol, een mystieke bankovervaller die zichzelf heeft aangegeven. Plotseling wordt Holes geliefde Anna dood aangetroffen. Alles wijs op zelfmoord. Bijna alles...

Boekgegevens
Titel: Zes seconden te laat (2005)
Auteur: Jo NesbÝ
Originele titel: Sorgenfri (2002)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: Signature
ISBN: 90-5672-055-4
Omvang: 329 p.

Gelezen: 12-2005 / 10-2008
herdruk Nemesis

BOB-score 4/5

De honger van Nemesis

'Wraak is interessant omdat het zowel raakt aan het primitieve menselijk instinct als ook een verfijnde, abstracte manier van denken is die je niet aantreft bij dieren.' zegt de Noorse thrillerschrijver Jo NesbÝ in een interview met Ezzulia. In Zes seconden te laat, NesbÝ's vierde boek met Harry Hole, is wraak als thema dominant aanwezig. Niet voor niets dat het boek dit jaar ook in de Engelse vertaling de titel Nemesis meekreeg naar de godin van wraak en gerechtigheid.

In het vorige boek De roodborst wordt Ellen, de collega van Harry Hole, doodgeslagen. Harry wil wraak en tijd van zijn superieuren om te onderzoeken wat er is gebeurd. Voor de politie is de moord allang opgelost en de dader neergeschoten door Tom Waaler, de collega van Harry. Tijd om te onderzoeken krijgt Harry niet want er is een nieuwe zaak waaraan hij moet werken. Waarom schoot de bankrover de bankbediende neer als hij het geld al in handen had en hierdoor een extra risico liep? Het zijn toch niet de 'zes seconden te laat' die de ongelukkige bankbediende parten spelen?

Het onderzoek loopt niet en al snel moet Harry zich wenden tot hulp uit het criminele circuit. Om bij de dader te komen moet Harry het spel meespelen met Raskol, de bankrover met zigeunerbloed, d ie zelf de regels bepaalt. Zigeunerbloed vol van de oudste wraak ter wereld, bloedwraak.
Harry wordt gedwongen om een tweede spel te spelen wanneer hij per mail onder druk wordt gezet als zijn oude vriendin Anna vermoord wordt aangetroffen. Anna met wie hij in een vlaag van verstandsverbijstering het bed deelt als zijn vriendin Rakel en haar zoon in Moskou zijn.
Het derde bord waarop simultaan wordt gespeeld is de strijd tussen Harry Hole en Tom Waaler. Harry krijgt steeds meer het vermoeden dat Waaler meer weet over de moord op Ellen.

De reinigende werking van wraak is een belangrijk thema in de boeken die Jo NesbÝ schrijft over zijn vaste hoofdpersoon Harry Hole. Binnen de serie die met SnÝmannen inmiddels uit zeven delen bestaat, is de Oslo-trilogie het drieluik waarop de strijd tussen Hole en Waaler wordt weergegeven. Zes seconden te laat is hiervan het middenpaneel waarin NesbÝ zijn penseel meesterlijk hanteert. Een kleurrijk paneel met indrukwekkende karakters waar de actie vanaf spat.

In januari 2009 zal bij uitgeverij De Bezige Bij het zevende deel met Harry Hole verschijnen, getiteld De sneeuwman. In dat boek gaat Harry op jacht naar een seriemoordenaar die zijn oog heeft laten vallen op overspelige vrouwen. De honger van Nemesis lijkt nog lang niet gestild.