De kakkerlak

In de kamer van een obscuur motel in Bangkok wordt het lijk van de Noorse ambassadeur gevonden. Harry Hole wordt naar Thailand gestuurd om in samenwerking met zijn Thais-Amerikaanse collega Liz Crumley de zaak zo discreet mogelijk op te lossen.
Maar naarmate het onderzoek vordert, wordt hem langzaam duidelijk dat het om meer dan alleen een moord gaat. Ook lijkt het erop dat een aantal mensen in Noorwegen er belang bij had om hem naar Thailand te sturen. Harry is echter vastbesloten om het ongedierte dat het daglicht niet kan verdragen te ontmaskeren.

Boekgegevens
Titel: De kakkerlak (2012)
Auteur: Jo Nesbø
Originele titel: Kakkerlakkene (1998)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 90-234-7141- 5
Omvang: 464 p.

BOB-score 3/5

Gele klinkerweg

Gemengde gevoelens heeft de Noorse alleskunner Jo Nesbø over zijn oudere werk. Hij laat in een recent interview weten dat in de eerste paar boeken Harry Hole als personage onvoldoende was uitgewerkt. De verhalen worden uit het perspectief van Hole verteld, waarbij hijzelf als klassieke, aan de drank verslaafde, politieman wordt geportretteerd. In de boeken die volgen voegt Nesbø extra lagen complexiteit toe en komt de afhankelijkheid van drank naar voren als onderdeel van zijn achtergrond. 'Terugkijkend op mijn oudere boeken besef ik dat ik in deze fase over mijn eigen leven schreef.'

In een hotel in Bangkok treft een prostituee ambassadeur Atle Molnes liggend op bed aan met een ritueel mes in zijn rug. Een situatie die alleen maar verliezers kan opleveren. De Noorse premier en Molnes zijn jeugdvrienden die samen carrière hebben gemaakt in de christelijke volkspartij. Om de zaak zo spoedig mogelijk en zonder deining af te wikkelen wordt Harry Hole naar de Thaise hoofdstad gestuurd. De reputatie opgedaan tijdens zijn klus in Australië maakt dat hij wordt gevraagd. Zijn drankprobleem is voor de topambtenaren de achterdeur die kan worden gebruikt als de zaak ontspoort.

Het is aan rechercheur Tom Waaler om Harry uit de kroeg te vissen. De rivaliteit tussen beide heren die later in de serie verder vorm krijgt, wordt alvast in de verf gezet. 'Ik heb over je gehoord, Hole. En ik mag je niet. Ik vind dat je al lang geleden uit het korps getrapt had moeten worden. Types als jij zorgen ervoor dat mensen hun respect voor de politie verliezen.'

Aangekomen in Bangkok wordt hij op sleeptouw genomen door 'juffrouw' Liz Crumley, inspecteur, haarloos, met intens blauwe ogen, breedgeschouderd en bijna net zo groot als Harry zelf. Eerste spoor dat aandacht krijgt is het sekstoerisme, ooit gestart als uitwas van de Vietnam-oorlog en uitgegroeid tot een broedplaats van extremiteiten. Wat in Bangkok nog niet is geprobeerd, is nog nooit geprobeerd. Harry schiet als ongeleid projectiel door een broeierige flipperkast. Plotwendingen worden gevoed vanuit pedofilie, drugs en illegale gokactiviteiten. Harry weet in korte tijd een breed scala aan gevaarlijke vijanden te creëren en komt hierbij in aanraking met zowel de geheime dienst als de Aziatische mafia. Culminerend in een korte vliegreis inclusief de hardhandige landing op het dak van een tuktuk, geheel verzorgd door freelance gorilla Woo.
De ambassaderaad Tonje Wiig is niet rouwig om het overlijden van de ambassadeur. Zij hoopt dat er nu eindelijk een deur opengaat naar haar carrière. En ook de aan alcohol verslaafde echtgenote van de ambassadeur lijkt niet erg gebukt te gaan onder het verlies van haar echtgenoot. Motieven genoeg om de ambassadeur te doden maar wie nam het versierde mes ter hand?

De kakkerlak was de tweede thriller die Jo Nesbø in 1998 schreef na zijn debuutroman Vleermuisman. Een tweede boek dat zelden garant staat voor een succesvol vervolg. Zoals de schrijver zelf aan geeft staat de personage Hole nog in de steigers. Het verhaal wordt gedragen door alle facetten van de Thaise hoofdstad Bangkok die Nesbø in het boek heeft verwerkt.
In het kielzog van de Noorse ambassadeur vallen nog een aantal slachtoffers, voordat alle zijwegen uiteindelijk bij elkaar samenkomen op de hoofdweg. Met het door zijn zus Søs geleden leed nog vers in zijn achterhoofd maakt Harry een radicale beslissing om te komen tot de afronding van deze zaak. Goed voor de liefhebbers van Harry Hole dat uitgeverij heeft besloten om voorafgaand aan het tiende boek Politie deze serie compleet te maken.