Dodelijk patroon

Een jonge vrouw wordt in haar flat in Oslo vermoord. Van haar linkerhand is een vinger afgesneden en achter haar ooglid zit een kleine, rode diamant in de vorm van een pentagram. Rechercheur Harry Hole wordt samen met zijn collega en rivaal Tom Waaler op de zaak gezet. Aanvankelijk wil Hole niets met het onderzoek van doen hebben, en zeker niets met Waaler, die hij verdenkt van moord en wapensmokkel. Veel keuze heeft hij echter niet, want hij staat op het punt ontslagen te worden. Bovendien blijft het niet bij dit ene slachtoffer. Een reeks van gelijksoortige moorden vormt een vijfpuntig patroon op de kaart van Oslo en brengt de stad in de greep van een seriemoordenaar, die elke vijfde dag een nieuw slachtoffer maakt. Vastbesloten de dader op te sporen en Tom Waaler als crimineel te ontmaskeren komt Hole onverwacht zelf tegenover de politie te staan. De moeilijke keuzes die hij moet maken bepalen zijn toekomst als rechercheur.

Boekgegevens
Titel: Dodelijk patroon (2006)
Auteur: Jo NesbÝ
Originele titel: Marekors (2003)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 90-234-1944-8
Omvang: 456 p.

Gelezen: 02-2007

BOB-score 4/5

Harry Hole, een zwaar alcohol verslaafde politieman wankelt langs de rand van de afgrond, zijn vriendin wil hem niet meer zien, zijn collega's keren zich van hem af en in zijn nachtmerries wordt Harry achtervolgd door zijn verleden. Gedurende de vakantie met personeelsgebrek wordt Harry toch verzocht om mee te werken aan een onderzoek naar de moord op een jonge vrouw. Overal in het onderzoek duiken omgekeerde pentagrammen op. Op het moment dat er meer doden vallen is dit duidelijk het werk van een en dezelfde moordenaar. Harry onderzoekt deze zaak samen met inspecteur Tom Waaler. Harry verdenkt deze Waaler van moord en wapensmokkel. Naarmate het verhaal zich ontvouwt blijkt dat Harry uitermate nuchter een val heeft opzet voor zijn corrupte collega. Boek bevat een aantal bizarre verbergplaatsen die ik niet zal onthullen.
Prima vervolg op de eerdere boeken rondom Harry Hole, Vleermuisman, Wraakuur en Zes seconden te laat van de alleskunner Jo NesbÝ.