Macbeth

Een donker, vervallen, corrupt fabrieksstadje in het Schotland van de vroege jaren 70. Een politiemacht die worstelt met een aanhoudend drugsprobleem. De illegale handel wordt beheerst door twee drugsbaronnen en ťťn van hen - een meester in manipulatie genaamd Hecate - heeft connecties met de allermachtigsten, en is niet bang deze tegen elkaar uit te spelen.
Centraal aan Hecates sluwe plan ligt de geleidelijke manipulatie van inspecteur Macbeth: hoofd van het SWAT-team en behoorlijk paranoÔde en vatbaar voor geweld. Wat volgt is een meeslepend verhaal van liefde en schuld, politieke ambitie en hebzucht, langs de donkerste hoekjes van de menselijke natuur.

Boekgegevens
Titel: Macbeth (2018)
Auteur: Jo NesbÝ
Originele titel: Macbeth (2018)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar
ISBN: 90-388-0111-s
Omvang: 496 p.

Gelezen: 08-2018

BOB-score 4/5

Heksenketel
Jo NesbÝ koos zelf voor Macbeth toen hem gevraagd werd om een bewerking te maken van een toneelstuk van Shakespeare. Geen Harry Hole in Oslo maar inspecteur Macbeth, verantwoordelijk voor het SWAT-team, in een verloederde Schotse industriestad begin jaren zeventig. Inspecteur Duff gedreven door ambitie om commissaris te worden, probeert de drugshandel onder controle te krijgen. Drugshandel die wordt gecontroleerd door de strategische meester-crimineel Hecate. De verslavende brew stroomt rijkelijk uit de heksenketel de stad in.
Drie prostituees voorspellen Macbeth een rooskleurige toekomst met veel macht. Macht waar, Lady, de wederhelft van Macbeth wel raad mee weet.
Macbeth is geen personage dat snel de sympathie van de lezer zal winnen dit in tegenstelling tot Harry Hole. NesbÝ weet echter als geen ander hoe hij een pakkende thriller moet schrijven ook als de basis een duizend jaar oude geschiedenis is. Voor de lezer bekend met Macbeth blijft natuurlijk de vraag: geeft NesbÝ het boek dezelfde uitkomst als het toneelstuk van Shakespeare waar verraad en wroeging bubbelen en borrelen en het bloed rijkelijk vloeit?